Füstbe ment terv lett a Damjanich uszodára vonatkozó tervpályázat

Megosztás

Az utóbbi hetekben ismét felkapott téma lett a Damjanich uszoda és annak méltatlan sorsa, pontosabban bezárása. A Szol24-en néhány nappal ezelőtt írtunk róla, hogy egy helyi lakos emlékestre invitálja a Dami után nosztalgiázókat, emellett pedig eddig nem látott archív felvételeket is közzétesz az uszodáról. Most egy 2006-ban készített tervpályázat tűnt fel egy szolnoki Facebook-csoportban, amiből természetesen már nem lett semmi.

Meg nem valósult álom, füstbe ment terv – több kifejezéssel is lehetne nyomatékosítani a végkifejletet, a tény viszont az, hogy a Damjanich véglegesen bezárásra került 2007 májusában.

Többszöri figyelmeztetés és bírságok mellett sem épített a helyi önkormányzat vízforgató berendezést a medencékbe annak ellenére sem, hogy az ÁNTSZ betiltotta az vízforgatók nélküli medencék használatát. Az uszodának utolsó határidőként 2006 végéig kellett volna elvégezni az ehhez kapcsolódó feladatokat, de nem tette meg.

Egy helyi lakos április 26-ára emlékestet hirdetett meg, részletesebben ebben a cikkünkben írtunk erről. Szekeres Sándor kéri, aki teheti, hozzon magával mécsest is, hogy ilyen formában emlékezzenek meg a város legendás komplexumáról.

A Szolnokon Beszélik Facebook-csoportban ismét felbukkant a Dami, ezúttal egy 2006-os tervpályázat kapcsán, amelyet a Kas Design Kft. készített. Az alábbi tervekről van szó:

A cég úgy fogalmaz, az épület tömegformálásakor szempont volt a modern, XXI. századnak megfelelő építészeti formanyelv alkalmazása, de egyúttal a szomszédos épületekhez történő maximális alkalmazkodás is. Zárt homlokzattal indul az utcák felé az épületegyüttes, „a zöldfelületek felé üveghomlokzatokat terveztünk, így adva egyfajta irányultságot az épületeknek.”

Tudjuk azonban, ezekből a látványos elképzelésekből és egyéb tervpályázatokból a 2007-es bezárás miatt semmi nem lett. De miért kellett így történnie, amikor egy egész város sajgó szívvel gondol a hiányára? Ezt nem tudjuk, mindenesetre Szekeres Sándor archív felvételeinek harmadik része által legalább egy kis múltidézés jut a helyieknek.

Egy újabb rész. És ne feledjétek: április 26. 18:00 Dami uszoda emlék est! | By SándorFacebook

Egy újabb rész. És ne feledjétek: április 26. 18:00 Dami uszoda emlék est!

Képek: kasdesign.hu, Fortepan

Kapcsolódó cikkek