Nyolcvan méteren át tolta a vonat az idős emberrel együtt az autót

Megosztás

A Szolnoki Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség és közérdekű üzem gondatlan megzavarásának vétsége miatt emelt vádat azzal a 65 éves szolnoki férfivel szemben, aki figyelmetlenségből a vasúti átjáróba hajtott, és közlekedő vonattal ütközött.

A 65 éves férfi 2022. május 3-án, kora délután, Szászberek lakott területén kívül közlekedett a 32-es számú főúton az általa vezetett személygépkocsival. A férfi a Szolnok-Vámosgyörk vasútvonalon található, vasúti átjárót előjelző táblákkal jelzett, fél- és fénysorompóval biztosított vasúti átjáró kereszteződéséhez érve, figyelmetlensége és a szemébe sütő napfény miatt csak későn észlelte a fénysorompó villogó piros jelzését, valamint a leengedett félsorompót. Mikor észrevette, hogy az átjáróba nem lehet behajtani, fékezett ugyan, de a személygépkocsival már nem tudott a vasúti átjáró előtt megállni, a leengedett félsorompó csapórúdjának ütközött, ami letört, majd a személygépkocsival a vasúti sínekre hajtott.

A Szolnok-Vámosgyörk vasútvonalon ugyanekkor közlekedő személyvonat mozdonyvezetője is észlelte a közeledő személygépkocsit, hangjelzést adott és vészfékezett, azonban az ütközést már nem tudta elkerülni.

A vasúti szerelvény az ütközést követően mintegy 80 méter hosszan tolta a síneken maga előtt a személygépkocsit, mire meg tudott állni.

A személyvonaton utazók közül egy utas az ütközés miatt elesett és 8 napon belül gyógyuló fejsérülést szenvedett.

A balesetet okozó sofőr többszörös – 8 napon túl gyógyuló – bordatörést szenvedett el.

A baleset következtében a személygépkocsiban és a mozdonyban is anyagi kár keletkezett, valamint nyolc személyszállító vonat késett több mint egy órát, illetve Szolnok és Jászapáti állomások között több járat részlegesen, egy járat teljesen elmaradt. Az elmaradt vonatok helyett pótlóbuszok szállították az utasokat.

Az ügyészség a férfivel szemben pénzbüntetés kiszabására és járművezetéstől eltiltásra tett indítványt a vádiratában.

Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság fog dönteni, közölte dr. Ocsovai Ágnes főügyészségi ügyész, sajtószóvivő (Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség).

A mellékelt képet az ügyben eljáró nyomozó hatóság készítette.


Kapcsolódó cikkek