Nincs menekvés, az utolsó két magánkézben levő magyarországi meddőségi centrum be fog zárni

Megosztás

A kormány indoklás nélkül elutasította, hogy megmentsék a két fontos centrumot, így június utolsó napja után egy közelmúltbeli új törvény miatt megszűnik a működési engedélye.

Június végén megszűnik a működési engedélye az utolsó két magánkézben maradt meddőségi centrumnak, miután az állam nem vásárolja meg azokat. A kormány levélben tájékoztatta a döntésről a Reprosys Termékenységi Központot és a Versis Clynicset – írja a 444.

„Sajnálattal tájékoztatjuk Önöket, hogy noha a Reprosys Termékenységi Központ tulajdonosai (…) az egészségügyi intézményt a Magyar Állam javára megvásárlásra felajánlották, Magyarország Kormánya nem tartotta indokoltnak annak állami fenntartásba vételét és további működtetését” – áll a Reprosys Kft. honlapján hétfőn közzétett közleményben. A 444 információi szerint ugyanezt a levelet kapta a Versis Clynics is: azaz hiába kérték, hogy a fennmaradás érdekében az állam vásárolja meg a klinikát, a kormány indoklás nélkül elutasította ezt.

A lapnak nyilatkozó klinika szerint sokaknak nem marad majd más választása, mint külföldre menni a kezelésért, ugyanis a legtöbb páciens már úgy érkezett hozzájuk, hogy kimerítette az 5 állami ingyenes kezelést, vagy a 45 éves korhatár miatt nem fértek bele abba. Az pedig még egy nagy kérdés, hogy mi lesz azzal a több száz embrióval, amiket ezek a klinikák tárolnak. Kásler Miklósnak már tavaly szeptember végéig ki kellett volna jelölni azt az egészségügyi szolgáltatót, amely átveszi az embriókat, ez azonban máig nem történt meg.

(Telex)

Csak remélni tudjuk, hogy nem az lesz a forgatókönyv, hogy amikor már ezek a változások és átalakulások megtörténtek, akkor hirtelen mégis fontos lesz a kormány számára, hogy magánkézben is legyenek ilyen meddőségi központok, de véletlenül pont valamelyik NER-lovag érdekeltsége fogja megkapni…

Kapcsolódó cikkek