Emlékestet szerveznek a sokak által kedvelt Damjanich uszodának

Megosztás

Egy kis játékra invitálta az internet népét egy szolnoki lakos néhány nappal ezelőtt. A felhívás egy képet ábrázolt, laikus szemmel egy fa látható, benne egy vassal. A látszat ellenére azonban a város történelmének egy nagyon is fontos darabja. Mi lehet ez? A rejtélyre fény derült, majd bejelentette azt is, hogy április 26-án emlékestet szervez a megboldogult Damjanich uszodának.

„Egy kis játék: vajon ki tudja megmondani mi ez?” – ezzel a felütéssel indította bejegyzését a Facebookon Szekeres Sándor. Az alábbi képről van szó:

A megfejtés az, hogy egy platánfa, méghozzá egy olyan, ami „a Damjanich uszoda egytizes medencéje mellett közvetlenül a kerítésénél állt.” Szekeres azt írta, amikor növekedett a fa törzse, belenőtt a kerítés vasába, amikor pedig jöttek bontani az uszodát, nem tudták máshogy a kerítést leszedni, csak úgy, hogy levágták róla.

„Ez a vas a Damjanich uszoda utolsó létező és látható darabja!” – írta.

A Damiról több alkalommal, itt és itt is beszámoltunk az elmúlt időszakban, amiben szintén köze van Szekeresnek, hiszen ő teszi közzé rendszeresen az uszodáról készült archív felvételeket. Elmondta, előkerült id. Hasznos István naplója, amelyet a Damjanichról írt, fia pedig megengedte neki, hogy közkinccsé bocsássák az írást.

„Ezért arra a döntésre jutottam, ismét megszervezek egy Damjanich uszoda emlék estet melyre mindannyiótokat szeretettel várok.”

Az időpont április 26-a péntek, este hat óra. Szekeres Sándor kéri, aki teheti, hozzon magával mécsest is, hogy ilyen formában emlékezzenek meg a város legendás komplexumáról.

Képek: Damjanich uszoda, DAMI emlékoldal FB, Szekeres Sándor

Kapcsolódó cikkek