A nagy beruházási hullám Szolnokon

Megosztás

Újabb Élő Blog Szolnok előadást hallgathattak meg az érdeklődők a Tisza mozi ‘E’ termében. Első pillantásra feltűnt, hogy a fiatalok igen kis számban jelentek meg, de nagyon jó hangulatban, telt ház előtt zajlott az előadás. Számtalan új dolgot tudhatunk meg egy-egy ilyen előadáson a városunkról. Bajnai Zsolt, ismét bizonyította, hogy elképesztően sokat tud Szolnokról, köszönhetően több éves elszánt, kitartó kutatómunkájának.

Az előadás rövid felvezetővel kezdődött, amiben szó esett az előző előadásokban ismertetett, Szolnok történetéről 1957-ig. Majd fotókkal illusztrálva mesélte el az 1959-től 1983-ig tartó nagy beruházási hullám történetét. Szó esett a MÁV Kórházról, a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központról, az akkoriban kifejezetten modern bútorokat kínáló Domus építéséről, vagy épp a középiskolákról: Épfa és Tiszaparti Gimnázium. De a Nerfeld palota elbontásának bonyodalmát is megtudhatták, illetve a város 900 éves évfordulójára készített emléktárgyak jó részéről fotókat is láthattak a nézők.

Közben szóba került az 1969. évi új városközpont alapkőletétele is. Illetve elöljáróban említésre kerültek olyan épületek, amikről későbbi előadásokon lesz bővebben szó, mint például a Szigligeti Színházat érintő felújítás, a Skála Áruház, a Tallinn mozi, vagy épp a meg nem valósult épülettervek.

Aki lemaradt az előadásról ne csüggedjen, az idei Tiszavirág Fesztiválon elcsíphet egy-két Bajnai Zsolt-féle izgalmas előadást Szolnok múltjával kapcsolatban, de addig is lesznek még alkalmak a Tisza moziban, legközelebb két hét múlva, a helyi kiskereskedelemről lesz szó. Ha egy tanácsot adhatok, ne hagyják ki!

Szerző és fotó: Vajó Levente

Kapcsolódó cikkek