A megyeszékhely első aranykorát ismerhetjük meg a blogSzolnok élő előadásában

Megosztás

Bajnai Zsolt lokálpatrióta hosszú ideje elkötelezett amellett, hogy szélesebb rétegekhez juttassa el Szolnok városának történetét. Az egykor több újság főszerkesztőjeként dolgozó újságíró tollából eddig az interneten olvashattuk a régmúlt Szolnokjáról, ez most némiképp megváltozik, pontosabban bővül: január 15-én veszi kezdetét a blogSzolnok Anno előadássorozata.

A blogSzolnok honlapját és Facebook-oldalát megtekintve valóban azt érezhetjük, itt minden információt megtalálunk, ami a megyeszékhellyel kapcsolatban az elmúlt évtizedekben fontos, vagy érdekes volt.

Az előadássorozat kezdetén Szolnok első aranykorát ismerhetjük meg Bajnai által, a megyeszékhellyé válástól az első világháborúig tartó időszakat felölelve. Az előadás alapját a néhány napja megjelent cikke jelenti, ahol részletesen ismerteti az 1848-49-es forradalom és szabadságharc előtt épített és valamilyen formában ma is álló szolnoki épületeket, a bérházakat, a kereskedőházakat, üzleteket és a kultúra épületeit.

„A magam részéről, lassan két évtizedes (bár lehet, hogy négy) gyűjtőmunka, meg másfél évtizedes kutakodások után tényleg azt gondolom, a mai Szolnok a kiegyezés után, a megyeszékhellyé válást követően született meg. Az a szűk négy évtized minden tekintetben aranykornak számít a város életében, aminek a nyomaival lépten-nyomon találkozhatunk, és amikre ma is építünk. Szerintem” – írja Bajnai a cikkben.

A sorozat minden hónapban egyszer jelentkezik a Tisza mozi E-termében, és májusig Szolnok XX. századi történetét, a város fejlődését mutatja be az előadásaiban.

Az Élő blogSzolnok Anno előadássorozat első estje január 15-én (hétfőn) 18.00 órától kerül megrendezésre.

Kép: blogszolnok.hu

Kapcsolódó cikkek