Várostörténeti séta – Ismerjük meg a szolnoki Czakó-kertet

Megosztás

Ezen a hétvégén, azaz szeptember 16-án és 17-én rendezik meg a Kulturális Örökség Napjai elnevezésű országos programsorozatot, melyhez idén Szolnok is csatlakozik.

Szolnok kevéssé közismert városrészének, a Czakó-kertnek érdekes részleteit ismerhetjük meg azon a helytörténeti sétán, ahol a Véső út, a Huszárlaktanya, a Kolozsvár-híd által közrefogott területet járják be az érdeklődők.

A terület elnevezése nem minden helyinek ismerős, pedig az 1920-as években beépített helyszín egykori birtokosának családnevét viseli.

A különleges sétán Bajnai Zsolt, a BlogSzolnok szerkesztője kalauzol el bennünket a városrész múltjába. Szó esik az ország egyik első sportuszodájáról, a 68-as gyalogezred otthonáról, a Böhm-féle malomról, az 1940-ben épített és 1973-ben teljesen újra cserélt Kolozsvári-felüljáróról.

Az ingyenes esemény időpontja 2023. 09.16. 10:00

Találkozási pont: Véső úti stand bejárata

Aki valamilyen okból lemaradna a szolnoki Czakó-kert első helytörténeti sétájáról, az október 2 -án, hétfőn 17 órás kezdettel vetítéssel gazdagított előadáson ismerkedhet meg a megyeszékhely gazdag múltjának értékes szeletével a Tisza Moziban.

Fotó: A szolnoki víztorony a Véső utcánál, jobbra a vasútállomás, 1955./Fortepan

Kapcsolódó cikkek