53 helyett 32 milliárd – a költségvetés kapcsán vitázott a szolnoki képviselő-testület

Megosztás

Heves vitákat szült a február 29-én, azaz ma megtartott szolnoki képviselő-testületi ülés, amelynek fő témája a város idei évi költségvetése volt: a tavalyi 53 milliárdos kiadási és bevételi főösszeg idén a tervek szerint mindössze 32 milliárdra csökken.

Az ülés elején Szalay polgármester olvasta fel Füle István bejelentését, miszerint az eddig Szolnoki Többség néven ismert frakció mostantól Szolnok 2024 frakció lesz.

Ezt követően már egyből a második napirendi pont komoly összecsapásokat eredményezett a közgyűlés tagjai között, hiszen a 2024. évi költségvetés rendelettervezetéről volt szó. Szalay Ferenc ezt egy jól átgondolt és takarékos költségvetésnek nevezte, valamint megköszönte a hivatal munkatársainak az elkészítést.

Füle István szerint a kérdés az, hogy mit is lehet kiolvasni ebből a rendelettervezetből?

Szerinte évek óta küszködnek azzal, hogy a kormányzat egyre inkább kivonul az önkormányzatok finanszírozásából, szűkülnek a működtetéshez szükséges források és juttatások. Felidézte a tavaly év végi csődközeli állapotot, amikor hitelt volt kénytelen felvenni a város a Volán-ügy miatt.

Füle István szerint bár megszorításokat kellett alkalmazni, de vannak olyan tételek és feladatok a költségvetésben, amelyeknek nincs meg a fedezete, például városüzemeltetési kiadások.

Borda Zoltán úgy fogalmazott, kevesebb állami pénzhez jutnak úgy, hogy a feladataik közben nem csökkennek, majd ő is kiemelte a főösszeg radikális csökkenését.

„Mennyit ér ez a költségvetés? Ilyenkor ez a kérdés merül fel. 53 milliárd helyett 32 milliárd. Ebben az évben van utoljára betervezve 7,7 milliárd fejlesztés. A jövő évre szinte nulla. Nem ötödére, nem ötvenedére, ötszázadára csökkennek a jövő évben, 2025-ben várható fejlesztések” – mondta Györfi Mihály alpolgármester.

Fejér Andor szerint izgalmasan alakult a mai vita, „hallhattunk egy kampányindító beszédet”, címezve ezt minden bizonnyal alpolgármester kollégájának. Ő úgy véli, szakmai tartalom nélküli minősítés hangzott el.

Végezetül Füle István felhívta a figyelmet, hogy maximum az elhangzottak összefoglalása a feladata a polgármesternek, aki ehelyett „hergeli a jelenlévőket”, majd lezárta a vitát, Györfi Mihály már nem kapta meg a szót.

Az adok-kapok később a Facebookon is folytatódott. A polgármester nem tért ki a problémás részekre, úgy gondolja, „biztosított a nevelési, egészségügyi, szociális intézményeink működése, többezer munkatársunk és családjaik megélhetése. Kulturális és sportéletünk továbbra is valamennyiünk örömére működhet tovább, s folytathatjuk óvodáink, bölcsődéink, orvosi rendelőink, járdáink és útjaink, parkolóink, parkjaink építését, felújítását.”

A Tegyünk Szolnokért oldal ellenben Györfit idézte, aki azt mondta, ez az év bizonyítja, hogy a fideszes vezetők nem tudják, mit csinálnak. „Ez a költségvetés egy beismerő vallomás, amiről ítéletet június 9-én mondhatnak a választók.”

Az ülés ezután nyugalmasabb tempóra kapcsolt, többek között elfogadták Verseghy Ferenc Könyvtár szakmai tervét, megtárgyalták a Városüzemeltetési Kft. munkáját és támogatták a Szolnoki Szimfonikusokat.

Az előterjesztést végül 12 igen és 3 nem szavazattal fogadták el, gyanítjuk azonban, a költségvetés körüli vita a testületi üléssel nem fog véget érni…

Kép: Szalay Ferenc Fb

Kapcsolódó cikkek