Bár több adó folyt be a tervezettnél Szolnokon, a város mégis hitelt vesz fel és még az államnál is könyörög pénzért

Megosztás

Követhetetlen pénzügyi manővereket végez a szolnoki önkormányzat fideszes része. mostanság Van itt minden, mint a jó boltban: hitel, tartalékolás, támogatáskérés. Erről tartott sajtótájékoztatót dr. Főle István, az ellenzéki Szolnoki Többség frakcióvezetője hétfőn,.

Az elmúlt közgyűlésen sok mindenről volt szó, de én döntően a város eladósodásáról szeretnék beszélni – kezdte hétfői sajtótájékoztatóját Györfi Mihály alpolgármester társaságában dr. Füle István.

A Szolnoki Többség frakcióvezetője szerint az eladósodás azzal kezdődött, hogy a múlt hónapban fizetésképtelenséget jelentett be a város. Ez azt jelentette, hogy az állami tulajdonú Volánbusznak nem tudták fizetni a tartozást, ezért hitelt kellett felvenni.

Dr. Füle megjegyezte, hogy szerinte az állam kiadta a feladatot a Volánnak, hogy be kell hajtania a kintlévőségeket.

Hozzátette, az érdekesség ebben a történetben az, hogy az állam pont annyi szolidarítási adót vesz el Szolnoktól, amennyi tartozás évente keletkezik a Volán felé.

Ez 1,7 milliárd forintot jelent.

A közgyűlésen kiderült, hogy többletbevétele keletkezett iparűzési adóból a városnak, Ebben az adónemben egymilliárd, 85 millió forint volt a többlet. Az össz plusz bevétel a különböző adókból egyébként egymilliárd 130 millió forint.

Ahelyett azonban, hogy ezt a pénzt az adósságállomány csökkentésére fordították volna, tartalékba helyeztek egymilliárd 94 millió forintot!

Ez azért aggodalmas, mert innentől fogva nem az önkormányzat rendelkezik felette, hanem a polgármester, aki dr. Füle szerint hasraütés-szerűen költhet belőle, például a jövő évi választásokra…

Van viszont egy pozitívum is, mivel ebből a tartalékból közösségi közlekedés finanszírozására 250 millió forintot elköltenek. Ezzel azonban nem csökken jelentősen az adósságállomány, ami már 3,3 milliárd lesz jövő év elejére.

További csavar a múlt heti közgyűlés történetében, hogy a város 1,5 milliárd forintos működési hitel felvételéről hatorozott. Mármost a Fidesz-kormány megtiltottta az önkormányzatoknak, hogy ilyen hitelt vegyenek fel. Hitelt csak egyedi engedéllyel lehet felvenni, amit meg ia kapott Szolnok.

Ezzel Szolnok adósságszolgálata egyes becslések szerint meghaladja a 3,3 milliárdot, de más számítások szerint a 10 milliárd felé közelít.

Hogy mennyire súlyos a helyzet, azt dr. Füle szerint jól mutatja, hogy a múlt hónapban 820 millió forintos igénnyel fordult a város az állam felé. Ezt a fajta támogatást régen önhibáján kívüli támogatáskérésnek nevezték.

Mármost dr. Füle István szerint eléggé vicces lett a helyzet azzal, hogy az önkormányzat saját hibáján kívül keletkezett hiányának finanszírozására az állam felé fordult kéréssel. Hiszen bár növekszik az adósságállomány, több lett az iparűzésiadó-bevétel, tartalékba is helyeznek pénzt, mégis hitelt vesz fel a város és még az államnál is kuncsorog 820 millióért.

Szóval van ellentmondás rendesen.

A Szolnoki Többség frakció egyébként beadott egy módosítást, hogy az adótöbblet-bevételből 1 milliárdot azonnal az adósságállomány csökkentésre fordítsanak. Ennek a fedezete megvan. Ezt a javaslatot a Fidesz nem fogadta el.

Kapcsolódó cikkek