Torzóként állhat évekig a szolnoki Tisza Kavics szálloda

Megosztás

Torzó lehet akár évekig a nagy reményekkel indult szállodaépítésből Szolnokon. A Tisza Kavics nevezetű létesítmény költségei elszálltak, illetve az állam is visszavonta a 4 milliárdos támogatásnak közel felét – fejezte ki aggodalmát a Szolnoki Többség.

Sajtótájékoztatót tartott Györfi Mihály alpolgármester, az MSZP-DK-Agóra-Párbeszéd-Zöldek és Jobbik által támogatott polgármesterjelölt dr. Füle Istvánnal, a Szolnoki Többség frakcióvezetőjével csütörtökön az épülő Tisza Kavics szállodakomplexum előtt (nyitóképünkön). Az építkezésen éppen csend honolt, semmi érdemi munkavégzés nem látszott. Környékbeliek szerint november óta lényegében ez a helyzet a jellemző.

A szálloda építésének története 2020. december i9-én kezdődött. Ekkor jelentette be a város fideszes polgármestere és a szintén fideszes országgyűlési képviselő, hogy 10 milliárd forintos költséggel 155 szobás wellness szállodát húznak fel az országos versenyeknek is helyet adó holt-tisza-parti kajak-kenu pálya szomszédságában – emlékeztett elöljáróban dr. Füle István.

A beruházás kezdési időpontját 2021-re tűzték ki, befejezésének pedig 2023-at jelölték meg. Később ez utóbbit már 2024-re módosították úgy, hogy a költségeket közben  15 milliárd forintra növelték.

A legutolsó információ pedig az, hogy az állam, amely 4 milliárdos támogatást biztosított a beruházáshoz, visszavont 1,8 milliárd forintot. Így elképzelhető, hogy egy bizonytalan sorsú torzót kapnak szálloda helyett a szolnokiak – emelte ki dr. Füle István.

Aláhúzta, hogy a bizonytalanság abból is fakad, hogy a beruházást egy olyan cég  valósítja meg, amely korábban nem is foglalkozott szállodaépítéssel, ilyen jellegű turisztikai fejlesztéssel pedig végképp nem. Ráadásul a beruházó a telekért is csak három év “harc” után fizette ki a 300 millió forintos vételárat.

Ez azt bizonyítja az ellenzék szerint, hogy a beruházó megbízhatatlan. Az meg hab a tortán, hogy a polgármester megígérte, a 300 millió forintot az öregek napközi otthonára fogják fordítani, ami az ellenzék szerint ez egyelőre nem látszik meg.

Ezt követően Györfi Mihály elmondta, nem véletlenül aggódtak a beruházásért. Már 2021 elején arra hívta fel a figyelmet az ellenzék, hogy a beruházás költségei el fognak szállni és ez problémákat fog okozni. Bebizonyosodott, hogy nekik lett igazuk. Ugyanakkor szeretnék, ha a beruházás megvalósulna és a szálloda ékköve lenne Szolnoknak. 

Györfi Mihály ezzel együtt úgy vélte, a 4 milliárdos állami támogatást inkább a tiszaligeti strand befejezésre, a Tisza Szálló megvételére és a RepTár térségének fejlesztésére lehetett volna fordítani. Az ellenzéki polgármesterjelölt aggodalmát fejezte ki, hogy a Tisza Kavics torzóját még évekig nézhetik a szolnokiak, holott valóban fontos turisztikai beruházások csúsznak, illetve állnak a városban – hangsúlyozta Györfi Mihály.

Az építkezés – szermrevételezés alapján – nagyjából 25-30 százalékon áll.

Mint ismert, Szolnokon nagyon nehezen valósultak meg az utóbbi évek beruházásai. Csúszott a MÁV Strand, a színház és a Vár látogatóközpont átadása, nem is beszélve a tiszaligeti strandról, amely befejezésének ideje még a ködbe vész.

Ez a támogatás már nem ennyi
Lakat van a kapun, építkezés nem folyik

Kapcsolódó cikkek