A hivatalos válasz szerint sem tudni, mikor készül el a szolnoki tiszaligeti strand, de még kell rá pénz

Megosztás

Évek óta épül, épülget a szolnoki Tiszaligeti strand. A 2019-es alapkőletételen azt ígérte a város fideszes polgármestere, hogy 20 hónap múlva már át is adhatják a létesítményt. Ehhez képest kiderült, az átadás ideje a ködbe vész, ráadásul még pénz is kellene hozzá.

Már eddig is 10 milliárdot adott a kormány a szolnoki tiszaligeti strandfürdő felújítására, és még mindig nem látni a végét a munkálatoknak. Sőt, kiderült, még kellene hozzá pénz, hogy be tudják fejezni.

A bizonytalanság és a munkák aggasztó állása miatt tartott sajtótájékoztatót az LMP. Tóth Áron, a párt szolnoki polgármesterjelöltje a helyszínen elmondta, hogy bár Szolnok a Tisza fővárosa, mégis, a városlakóknak a környező településekre kell eljárniuk, ha fürdőzni akarnak.

A klímaváltozás következtében lassan elviselhetetlenek a nyári napok a városban, sokan mennének strandra, ám ezt Szolnokon nem nagyon tehetik meg. 2019-ben bezárták a strandot és elkezdték a felújítását. Akkor azt ígérték, hogy 2021 őszére elkészülnek vele. Most 2023 júliusa van és még mindig nem lehet a ligeti strandon fürödni.

Mi lehet ennek az oka? – tette fel a kérdést a politikus.

Forráshiány vagy esetleg valami váratlanul felmerült probléma? Nem tudni.

Mindenesetre kéri a városi fideszes polgármesterét, Szalay Ferencet és mindenkit, akiket érint ez az ügy, hogy szerezzenek forrásokat, illetve tájékoztassák végre a szolnoki lakosságot, hogy mikor fürödhetnek a létesítményben.

Hangsúlyozta, nagyon sok időpontot és ígéretet hallottunk már, de ha ebből egyet is betartottak volna, akkor már a ligetben is lehetne strandolni.

Aláhúzta, a késlekedés elfogadhatatlan, ahogy az is, hogy nincs egy nagyközönség igényeit kielégítő strandfürdő, ami Szolnoknál sokkal kisebb településeken is már megvalósult.

Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője elmondta, hogy pártja írásbeli kérdéssel fordult Lázár János építési és közlekedési miniszterhez, valamint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, hogy valóban meg tud-e nyílni a strand 2024. május 1-ig, ami most a legfrissebb kitűzött dátum.

Mikor fürödhetnek a szolnokiak a strandon, biztosít-e elegendő pénzt a kormány a beruházáshoz és megfelelően gondosnak ítélik-e meg a kivitelezők kiválasztását, kérdezték a levélben. A miniszteri válasz meg is érkezett, de információtartalma nem sok volt. Nem lehetett belőle megtudni, hogy mikor nyílik meg a strand. Azt viszont megtudhatták, hogy a kormány valóban 10 milliárd forintot biztosított a strand kivitelezésére.

A politikus azt viszont aggasztónak tartja, hogy a levélben úgy fogalmaztak, hogy további forrásigény merült fel és ezeket vizsgálják.

Vagyis a polgármester további pénzt kért, és még az sem biztos, hogy ezt megkapják.

Azaz továbbra is kérdéses, hogy mikor nyílik meg a szolnoki ligeti strand.

Úgy tűnik, itt még bőven lesz munka

Szelindi Andrea, az LMP szolnoki politikusa azt kérte a szolnokiaktól, hogy működjenek együtt a pártjával és támogassák őket aláírásgyűjtésükben.

Szerinte ez az egyetlen módja, hogy megerősítsék a városvezetésben és a kormányban, hogy minél hamarabb készüljön el a beruházás és adják át a szolnokiaknak a strandot.

Hangsúlyozta, ez nem a Tisza Szálló, ami magántulajdonban van, ez a mi strandunk, ez a köz tulajdona. Arra kérte a szolnokiakat, hogy szombaton menjenek ki a piacra, ahol reggel 7-től 9-ig aláírásgyűjtést tart az LMP a strand mielőbbi átadása érdekében. Ez nem az egyetlen alkalom az aláírásgyűjtésre, a Mi folyik Szolnokon közösségi oldalon folyamatosan közlik majd az újabb helyeket és időpontokat.

Kapcsolódó cikkek