Szép csendben lelépnek a nők a magyar politika színpadáról?

Megosztás

Az elmúlt napok belpolitikai eseményei nem csak a magyarországi kedélyeket borzolták az egekig. Mára a nemzetközi sajtó is Novák Katalin köztársasági elnök asszony lemondásáról beszél. A Politico, a The Guardian, a Le Monde és a Reuters sem hagyta szó nélkül a kegyelmi botrány következményeit. De belegondoltunk abba, hogy ezzel a női politikusok egyébként is alacsony száma megcsappant hazánkban és a jövőben sem túl ígéretesek a kilátások?

Mi tagadás, egy meghatározó női politikus karrierje tört meg váratlan hirtelenséggel. A legváratlanabbul talán magát Novák Katalint érte az az ellehetetlenítő helyzet, amely következtében tulajdonképpen nem maradt más választása, mint lemondással felállni a hivatalából. Bár amióta kipattant a kegyelmi döntés ténye, a társadalom legszélesebb értelemben véve fejezte ki egyet nem értését az ügyben. Azonban a „pálcát” mégsem ők törték el a feje felett. Ugyanis példátlan, hogy a köztársasági elnök kegyelmi jogkörét alkotmánymódosítás útján, a miniszterelnök korlátozni kívánja a jövőben.

Novák Katalin ez idáig a magyar politikai tér fénylő csillagának tűnt. Annál is inkább, mert a kormányban és általában a politikai vezetésben, az uniós áltaghoz képest rendkívül kevés a nő.

A napokban lemondott köztársasági elnök asszony azonban azon kivételes személyek közé tartozott, akik ki tudták vívni Orbán Viktor bizalmát. Ez abban is megmutatkozott, hogy a korábban családokért felelős tárca nélküli miniszter személyében, elsőként került nő a köztársasági elnöki székbe. Ami azért is különleges „teljesítmény”, mert a miniszterelnöknek meglehetősen sarkos elképzelései vannak arról, hogy mi is a valóságos helye a nőknek az életben. Számos megnyilatkozásából mindenki számára egyértelműen kitűnik, hogy korántsem a napi politikára gondol.

„A karaktergyilkosságokra épülő magyar belpolitikát a nők nehezen bírnák” – Orbán Viktor ezen mondata akkor sem hagyott kétséget a nők politikai karrierre való törekvése ügyében, amikor 2015 tavaszán egy kötetlen, ám zártkörű beszélgetés során hangot adott ennek. Ez az egyértelmű kinyilatkoztatás azonban egészen más hangsúlyt kapott mára, Novák Katalin távozása fényében.

Nem tisztünk azt boncolgatni, hogy valójában az események láncolata lépésről-lépésre miként vitte Novák Katalint, és női politikusként a vele együtt „bukó” Varga Juditot a végkifejlet felé. Ezt számos hazai és nemzetközi sajtóorgánum tette és teszi, szinte percről-percre követhetően.

Ugyanakkor azon érdemes elgondolkodni, hogy miközben a kegyelem ténye 2023 áprilisában megszületett, mégis csak most került nyilvánosságra, az EP választások előtt nem sokkal.

Varga Judit „sorsa” viszonylag egyértelmű. Az EP listavezetői helyéről való lemondása után, a magyar politikai élet nagy valószínűséggel bezárul előtte.  Azt egyelőre azonban megjósolni sem lehet, hogy Novák Katalin közéleti tevékenysége miképpen és hol folytatódhat. Az nem kétséges, hogy a magyarországi nagypolitikában, az országló férfiak körében nem nagyon kap hasonló léptékű feladatkört ezután. Azt azonban nem lehet teljes biztonsággal kiszámítani, hogy mennyire „megbocsájtó” a magyar politikai élet, illetve a Miniszterelnök úr a jövőben szán-e bármilyen komoly feladatot Novák Katalinnak.

Az viszont talán megjósolható, hogy az Orbán kormány aligha választ női politikust a közeljövőben. Bármely posztról legyen is szó. Mert úgy tűnik, hogy a nőkben, családanyákban óhatatlanul meglévő személyiségjegyek könnyen átfordulhatnak olyan döntésekké, amelyek kockázati tényezővé válnak, és csorbát ejthetnek a gondosan épített választói megítélésen. Ezt pedig sem az EP választások előtt, sem a közeledő magyarországi választások nyerési esélyeinek fényében, nem kockáztathatja meg a regnáló Kormány.

Szerző: Csaba Beatrix

Kapcsolódó cikkek