A világ változik, de a vers örök, vallja Zajcsek Norbert

Megosztás

Zajcsek Norbert a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete rendezvényein gyakorta fellép. Általában verseket szaval. Norbert a látássérültekből álló amatőr színtársulat, a Varázsszínpad tagja volt hét éven át. Nemrégiben indította el saját YouTube-csatornáját és Facebook-oldalát, amelynek célja a versek és a költészet népszerűsítése.

A szolnoki férfi mindösszesen öt százaléknyi látásmaradvánnyal – így mondják –  rendelkezik, de ennek ellenére életigenlése példamutató lehet sokak számára.

Hogy honnan ered nála a versek szeretete? Norbert kérdésünkre azt válaszolta, már az általános iskolában kezdődött a versek iránti érdeklődése. A nagy klasszikusokat szereti, Adyt, Petőfit és a többieket.

Januárban indította az interneten „A vers örök” elnevezésű YouTube-csatornáját és Facebook-oldalát. Ezzel kapcsolatban úgy véli, a mai rohanó világunkban az emberek többsége alig olvas. Regényt talán igen, de tapasztalatai szerint verset szinte egyáltalán nem. 

Azt reméli, hogy az internet segítségével sokakhoz eljutnak a versek, amiket szaval. Úgy véli, minden ember másképp értelmez egy -egy költeményt. Meg szeretné osztani a világgal, hogy ő hogyan gondolkodik egy-egy versről. De már az is boldoggá teszi, ha néhány embernek örömet szerez pár percre, amíg őt hallgatják. A videók elkészítésében testvére és sógora segíti. Telefonnal veszik fel ezeket. Hetente egy verset szeretne feltölteni az internetre. Úgy gondolja, hogy a világ változik, de a vers örök.  

Norbert különleges produkciója, hogy dalok szövegeit is elmondja prózában.  

Ez nagyon fontos a számára. Korábban indult is egy ilyen versenyen, ahol egy kötelező és egy szabadon választott dalnak a szövegét kellett elmondani. Ezt nagyon élvezte, és ezt szeretném folytatni a neten is. Szereti a rockzenét, nagy kedvence az EDDA, Pataki Attila. Szereti a Korált, a Karthagót, a Lordot, szóval a “a nagy öregeket”.

1986 óta tagja a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének. Korábban sem látott jól, de látóideg-sorvadása akkora már nagymértékű lett. Az egyesületben ismerte meg később feleségét is, akivel huszonhárom éve vannak együtt. Kiegyensúlyozott és boldog házasságban élnek. Autót természetesen nem vezethet, de tud önállóan közlekedni és dolgozni.  

Öt éve munkahelye Szolnokon a Gabriel és Tisza Taxi. Itt diszpécser. Előtte is hasonló munkakörben dolgozott, telefonközpontos volt. 

Egyébként pápai származású, katonacsaládba született. Édesapja Szentkirályszabadján teljesített szolgálatot és Veszprémben kapott szolgálati lakást, de ő sajnos elhunyt igen korán. Nevelőapja is katona volt. Így kerültek Szolnokra. Mint mondta, szeret itt élni.   

Az emberekkel könnyen megtalálja a hangot. Jól érzi magát a bőrében, szerencsésnek tartja magát, hogy azt csinálhatja, amit szeret.

Kapcsolódó cikkek