Két új helikopter érkezett a honvédség szolnoki bázisára

Megosztás

A Magyar Honvédség beszámolója szerint két új, Airbus H225M típusú helikopter érkezett az MH Kiss József 86. Helikopterdandár szolnoki bázisára, a folyamatos haderőfejlesztés során összesen tizenhat ilyen géppel bővülnek.

A 80-as és 81-es oldalszámmal ellátott helikoptereket a parancsnok-helyettes, Rolkó Zoltán fogadta a bázison. A honvédelmi minisztérium még öt évvel ezelőtt kötött szerződést a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében tizenhat Airbus-gépre.

Jelen pillanatban, a két megérkezett helikopterrel együtt már hat gép állt hadrendbe.

Bővült a forgószárnyas flotta

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár szolnoki bázisára újabb két Airbus H225M típusú helikopter érkezett december 4-én, hétfőn. A Magyar Honvédség a haderőfejlesztés során összesen tizenhat darab ilyen helikopterrel gazdagodik. Készítették: Blénesi Csaba, Tanka Balázs.

2021-ben estek át a típusalkalmassági vizsgálaton. A közlemény szerint nagy figyelmet fordítottak a konfiguráció sajátosságaira, ami azt jelenti, a közepes szállító helikoptereket kifejezetten a Magyar Honvédség igényeinek megfelelően gyártották.

A csapat- és teherszállítás lesz a legfontosabb feladata A H225M-flotta nagyobb részének, a többi gép emellett bevethető lesz a gyengén páncélozott harcjárművek ellen és a különleges erők támogatására.

Kép: MH Kiss József 86. Helikopterdandár – hivatalos oldal

Kapcsolódó cikkek