Volt dolga a szemétszedőknek Szolnok kedvelt horgászhelyén

Megosztás

Ahogy már írtunk róla, a Szolnoki ZöldErő december 10-én, azaz tegnap ismét szemétszedési akcióba kezdett a Malomzugi Holt-Zagyva környékén. A Facebookra feltöltött képek alapján bizonyosan állítható, hogy rendesen volt dolga az elszánt környezetvédelmi csapatnak.

A ZöldErő rendkívül aktív egyesületnek számít a megyeszékhelyen, augusztus közepén például öntözési akciót hirdettek, így próbálva életben tartani a fiatal fákat és felhívni a figyelmet a környezeti problémákra.

„Mivel a környék kedvelt horgászhely, pecásokat is invitáltunk, remélve, hogy a kedvezőtlen időjárás ellenére pár elszánt szakértő is megjelenik. Hiányukban magunk próbálkoztunk a vízből, bokrok aljából kihorgászni a partra látogatók nyomán a természetben „felejtett ajándékokat” – írták.

A hozzászólások között finoman fogalmazva felvetik a horgászok felelősségét, bár az egyik résztvevő maga írja, hogy nem kizárólag az ő szemetük, sőt, találtak egy illegális lerakatot is, amit elképzelhető, hogy inkább a környéki tulajok hoztak össze.

Szerencsétlenségükre elkezdett havas eső esni, így a tervezetthez képest csak egy rövidebb szakaszt tudtak bejárni, azonban hozzáteszik, a két óra alatt több zsáknyi hulladékot tudtak összeszedni.

A poszt végén megköszönték a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének az összegyűjtött hulladék elszállítását.

A hulladék lerakódása károsíthatja a természetes élőhelyeket, szennyezheti a talajt, a levegőt és a vízkészleteket. A szemét eltávolításával megőrizhetjük a biodiverzitást és csökkenthetjük a környezetszennyezést.

A szemétszedés nemcsak a környezetvédelem szempontjából, hanem az egészségvédelemtől kezdve a közösségi részvételig számos területen fontos szerepet játszik. Az egyéni és közösségi erőfeszítések révén sokat tehetünk a tiszta, egészséges és élhető környezetért. Örüljünk, hogy vannak még ilyen kezdeményezések Szolnokon!

Képek: Szolnoki ZöldErő Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek