Meglepően magas a nem lakott ingatlanok száma Szolnok megye egyes részein

Megosztás

A 2022-es, tucatnyi részletes információra rákérdező népszámlálásból állított össze egy széleskörű adathalmazt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A feldolgozott eredmények közül most az üres lakásokra vonatkozó keltette fel az országos sajtó érdeklődését: a Telex térképen szemlélteti az országos helyzetet, Jász-Nagykun-Szolnok megye is tartogat érdekességeket.

A hivatalos, országos adatok szerint összesen több, mint 570 ezer üresen álló ingatlan van hazánkban, ami a lakásállomány majdnem 15%-át jelenti. Fontos hozzátenni, hogy ezek a lakások, házak nem feltétlen vannak használaton kívül, a számarány mindössze annyit jelent, hogy ennyi helyre nem volt bejelentkezett lakó.

Megfigyelhető azonban egyfajta területi egyenlőtlenség, ami az üres lakások arányát illeti Magyarországon belül.

Az adatokat itt tudja böngészni:

A cikk kiemeli a belső perifériában levő településeket, ami azt jelenti, az említett városok és községek jó földrajzi helyzetben vannak, de mégis olyan település- vagy gazdaságszerkezeti sajátossággal bírnak, ami miatt alacsonyabb jövedelmű a népességük. A Tisza-tó környéke mellett ide sorolják Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megye határterületeit is.

A megyeszékhely tekintetében a 30 882 lakott lakás mellett 5 008 darab állt hivatalosan üresen, ami a teljes állomány majdnem 14%-a. Ez azt jelenti, Szolnok teljes mértékben beilleszkedik az országos átlagba.

A megye másik nagyobb településén, Jászberényben hasonló a helyzet, 10 892 lakásra jut 1 748 üres, ami egészen pontosan 13,83%-os arányt jelent. A Jászságban Jászszentandráson és Jásziványon is több, mint az egyötöde az ingatlanoknak üresen áll, legalábbis papíron, ez már átlagon felüli.

Cserkeszőlőn kimagasló statisztikai adatok utalnak arra, hogy a turisztikai szektornak, a nyaralók és apartmanok beszámításának mekkora súlya van az adatokban. Cserke szomszédos településein hasonló a helyzet, például Tiszainokán, vagy Szelevényen.

Emellett Abádszalók, Tiszaderzs, Tiszaroff és Kőtelek környékén is az országos átlagnál jelentősen nagyobb százalékban állnak ingatlanok üresen.

A Telex úgy fogalmaz, a nagyvárosok központjának átalakulása, egy adott település gazdasági helyzete és persze a területi sajátosságok is tényezői lehetnek a nem lakott lakások magas arányának.

Kép: Népszava

Kapcsolódó cikkek