Ez a fontos alkatrész segíthet megoldani a rejtélyt a szolnoki katonák halála ügyében

Megosztás

Egy 200 kilogrammos propellerforgószárnyat kell megszerezniük a szakembereknek, hogy megállapítsák, miért zuhant le a magyar katonai helikopter a szolnoki katonákkal Horvátországban.

Mint arról korábban beszámoltunk: szerdán lezuhant egy magyar katonai helikopter a horvátországi Drniš közelében. Az Airbus H145 háromfős legénységével magashegyi kiképzésen vett részt, amikor megtörtént a tragédia. Az első hírek szerint valószínűleg egy drótkötélbe akadhattak bele a rotorok, a helikopter pedig lezuhant és azonnal kigyulladt.

A legfrissebb hírek szerint a horvát hatóságok a honvédséggel együtt még mindig a helikopter roncsdarabjainak megszerzésén dolgoznak. A Vijesti horvát lap arról adott hírt, hogy ma a repülőgép utolsó, 200 kilogramm súlyú maradványait keresik.

A terep megközelíthetetlen. A magyar katonai helikopter utolsó alkatrészeinek visszaszerzése folyamatban van. Ez egy propellerforgószárny, amely 200 kg-ot nyom. Pontosan ezért az összes helyszíni mentőszolgálatnak, a horvát és a magyar hadseregnek kisebb részekre kell szétszedniük a rotort, mert csak így lehet hozzájutni

– vélekedik Ana Sztrelov, a horvát közszolgálati televízió újságírója.

Hozzátette, hogy a roncsok segítségül lesznek abban, hogy meghatározzák, mi okozta a balesetet, hogyan és miért haltak meg a katonai pilóták, miközben visszatértek a zemuniki bázisra, közölte a Blikk az Index alapján.

Vasárnap reggel óta részt vesz a Drniš közelében lezuhant magyar helikopter utolsó alkatrészeinek vizsgálatában a Horvát Köztársaság Honvédelmi Minisztériuma, csatlakozott hozzájuk a Horvát Szárazföldi Hadsereg, a Horvát Légierő, a Támogató Parancsnokság, a Katonai Rendőrség és a Műveleti Tűzoltóparancsnokság mintegy 60 tagja, valamint a légijárművet gyártó Airbus alkalmazottai is.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: LHSN.hu/Balogh Ákos

Kapcsolódó cikkek