Mekkora adóssága van Szolnoknak? – teszik fel a kérdést a városvezetésnek

Megosztás

Az Agóra Szolnoki Közéleti Egyesület közérdekű adatigénylést nyújtott be a megyeszékhely polgármesterének, Szalay Ferencnek, melyben a város aktuális adósságállománya felől érdeklődnek. Az egyesület azt ígéri, azon nyomban tájékoztatják a lakosságot, amint válasz érkezik.

Már írtunk róla, hogy kissé követhetetlenek azok a pénzügyi folyamatok, amelyek a szolnoki városháza táján az utóbbi években zajlanak. Ismert, hogy az állami tulajdonú Volánbusznak például nem tudták fizetni a tartozást, ennek következményeként pedig másfél milliárd forint működési hitelt kellett felvennie az önkormányzatnak.

Szintén beszámoltunk róla, hogy Szolnok adósságszolgálata egyes becslések szerint meghaladja a 3,3 milliárdot, de más számítások szerint a 10 milliárd felé közelít.

A tisztánlátás érdekében Dr. Tóbiás Ferenc, az Agóra önkormányzati munkacsoportjának vezetője levelet írt az adósságállomány kapcsán Szalay Ferenc polgármester számára. Az írás teljes tartalmát eljuttatta szerkesztőségünkhöz.

A levélben Tóbiás négy pontban fogalmaz meg kérelmet. Kéri…

1; a szolnoki önkormányzat 30, 60, 90 napon túli tartozásainak tételes és összegszerű jegyzékét, a beszállítók megnevezésével, a fizetési határidők lejártának pontos dátumával, 2023. október 31 – i állapotnak megfelelően.

2; a szolnoki önkormányzat munkabérhitel szerződésével kapcsolatban keletkezett iratokat, amelyek a munkabérhitel pontos mértékét és az éven belüli visszafizetés feltételeit, határidejét tartalmazzák, valamint a folyószámla hitelével kapcsolatban keletkezett iratokat.

3; a szolnoki önkormányzat éven túli fizetési kötelezettségét keletkeztető szerződések hiteles másolatát. A hitelek keletkezésének és lejártának határidejét, a tőke és kamatai mértékét, egy táblázatba foglalt kimutatást arról, hogy ez havi szinten milyen mértékben terheli a város önkormányzata költségvetését?

4; valamint az összes közérdekű adatot, amit a kérdésekben igényelt adatokkal kapcsolatban a polgármester kezel, beleértve a kért adatokra vonatkozó összes döntést, megállapodást, hatástanulmányt és egyéb keletkezett dokumentációt is.

A szervező Agóra úgy jellemzi magát, mint egy pártoktól független, a közélet iránt érdeklődő, nyitott egyesület. A Szol24 legutóbb akkor adott hírt az Agóráról, amikor Pankotai Lili diákaktivistát látták vendégül Szolnokon egy kerekasztal-beszélgetés keretében.

Különös pikantériát ad, hogy a Szolnoki Többség 2019-es polgármesterjelöltje, Radócz Zoltán is kifejezte véleményét egy hozzászólás formájában. „Szolnokon hosszú idő óta takargatják a város valós pénzügyi helyzetét, ideje lenne, hogy világos képet kaphassanak róla az itt lakók! Remélem, hogy idejében, és teljeskörűen válaszol a városvezetés a jogosan feltett kérdésekre!”

Ha a kormánypárti városvezetés, pontosabban Szalay polgármester válaszol, természetesen beszámolunk róla.

Kép: Pinterest

Kapcsolódó cikkek