Személyes történetet osztott meg Hosszú Katinkáról Szalay Ferenc polgármester

Megosztás

Nagy bejelentéssel élt a minap a háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok magyar úszónő, Hosszú Katinka. Miután közölte, hogy szeretné folytatni úszókarrierjét, azaz a jövő évi párizsi olimpián részt venni az ötkarikás játékokon, Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc egy személyes történetet osztott meg a hír kapcsán.

Tény, hogy az Iron Lady nem könnyű fába vágta a fejszéjét: augusztus elején gyermeke született, ami egy átlagembernél is a prioritások teljes felborulását jelenti, nemhogy egy élsportoló esetében.

Az úszónő elmondása szerint napi két-három órát biztosan mozog, ami sokkal kevesebb a régi, akár kilenc órás terheléshez képest, de a semminél több. A tervei szerint igyekszik minél hamarabb formába lendülni és elérni egy olyan szintet, hogy újra tudjon versenyezni.

„Arra készülök, hogy kijussak, látok esélyt a párizsi olimpiára. Szuper lenne, mindent megteszek érte. A Nemzetközi Úszószövetség versenynaptára a mérvadó, márciustól júniusig lesz több lehetőség is a kvalifikációra. Vagyis messze nem az országos bajnokság az egyetlen opció” – árulta el az Indexnek.

Hosszú Katinka 400 vegyesen – az első magyar arany

Hosszú Katinka 4:33.76-os idővel végzett az élen, másodikként pedig Jakabos Zsuzsanna csapott célba.

Hosszú Katinka a tokiói olimpián 400 méteres vegyesúszásban jutott a döntőbe, ahol az ötödik lett. 200 méteres vegyesben a hetedik helyen végzett, a pillangóúszástól pedig visszalépett. Hátúszásban nem jutott a döntőbe, összesítésben a huszadik helyen végzett.

A szolnoki polgármester, Szalay Ferenc szintén ezer szállal kötődik a sporthoz, leginkább a kosárlabdához: gyerekkorában evezett, majd Egerben kezdett el kosarazni, innen egyenesen az első osztályba jutott. Játékoskarrierje után a Szolnoki MÁV női csapatának edzője volt, a politikába belépése után pedig számtalan sporttal kapcsolatos tisztséget töltött, vagy tölt be.

Közösségi oldalán most egy személyes történetet osztott meg a „pici lányról”, aki a ’90-es években folyamatosan azt hajtogatta az édesapjának, hogy vigye el úszni, ez az édesapa pedig Olajbányász-kosarasként nem sok embert ismert a városban, Szalay viszont a barátja volt.

„Természetesen elkísértem őket az uszodába, és megmondom őszintén, ekkora gyermekben még annyi elszántságot, lelkesedést a víz, az úszás iránt nem láttam, mint akkor abban a pici lányban. Aztán az a pici lány felnőtt, és nem csak az édesapjának, de egész Magyarországnak számtalan boldog, büszke pillanatot okozott, hol máshol, mint a szeretett medencéjében. És most azt látom, hogy ez a pici lány 34 évesen, háromszoros olimpiai bajnokként, újdonsült anyukaként a visszatérést tervezi, a párizsi ötkarikás játékokra készül. Elképesztő sportember, generációs példakép” – írta.

Kép: Kovács Tamás/MTI

Kapcsolódó cikkek