Idős, tolókocsiban ülő asszonyt fosztott ki egy férfi a szolnoki sürgősségi osztályon

Megosztás

A Szolnoki Járásbíróság 2 év 4 hónap fegyházra ítélte és 4 évre eltiltotta a közügyektől azt a középkorú, többszörösen büntetett előéletű férfit, aki az ítélet szerint 2019. május 23-án este hat óra körül a szolnoki Hetényi Géza Kórház Sürgősségi Osztályának várótermében, a sértett figyelmetlenségét kihasználva, elvette egy 80 éves, mozgáskorlátozott, infúzióval a karjában, tolószékben ülve a hazaszállítására váró asszony táskáját, benne a mobiltelefonjával, az olvasószemüvegével, a pénztárcájával, lakcím-, adó- és TAJ-kártyájával. Az ítélet nem jogerős.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, kifosztást követ el – számos más eset mellett az -, aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személytől elvesz, ahogyan bűncselekmény az okirattal visszaélés is, ami más esetek mellett, akkor valósul meg, ha valaki egy vagy több olyan közokiratot, amely nem vagy nem kizárólag a sajátja, mástól, annak beleegyezése nélkül jogtalanul megszerez. Előbbit a törvény bűntett miatt 1 évtől 5 évig, utóbbit vétség miatt 2 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Az ügyben 2020. február 14-én emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság több tárgyalást tartott, majd 2022. február 7-én ítéletet hozott, melyben a többszörösen büntetett előéletű férfit kifosztás büntette és közokirattal visszaélés vétsége miatt, mint többszörös visszaesőt 2 év 4 hónap fegyházra ítélte és 4 évre eltiltotta a közügyektől.

A vádlott felmentés érdekében fellebbezett, míg az ügyészség kevesellte a kiszabott büntetést, és a vádlott terhére, súlyosításért jelentett be fellebbezést, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódik.

Kapcsolódó cikkek