Habos isler, tutyi, Kis-Moszkva: Ön szerint mi az, ami nagyon szolnoki?

Megosztás

Talán maga a posztoló sem számított arra, hogy a szolnokiak egyik legnépszerűbb Facebookos csoportjában közzétett felhívására szabályosan özönleni kezdtek a – helyiek számára – ismerősebbnél ismerősebb szlengek és kifejezések. A bejegyzésben Szolnokra jellemző szavakat, kifejezéseket, szófordulatokat keresett. Ön tudja, mi az a tutyi, a pacuha, és hogy mit kell mondani, ha évvesztes a gyerek az iskolában?

Nem újdonság hazánkban, hogy sok olyan kifejezés és sajátos szófordulat van, amit csak az adott térségben, vagy településen ismernek igazán az emberek. Ráadásul a régi, mára alig ismert szólás-mondások és kreatív egysorosok mellett a mai, modern világban nagyon könnyen mémesedik egy-két kifejezés, amit tíz, vagy húsz év múlva is emlegetni fogunk, pont mint a régebbi generáció a tutyit, ami egyébként kapucnit jelent.

„Annyira cuki volt: egy veszprémi barátnőmmel nagyon sokáig beszélgettünk úgy a tutyiról, hogy én a kapucnira gondoltam, ő meg a lábbelire. A gyerekeink akkor voltak kicsik és alul felül tutyit hordtak, így nem volt feltűnő” – írta a tutyi szó használatának “veszélyei” kapcsán egy kommentelő.

Az ötletelők az egyetértés tetőfokára végül a habos isler segítségével jutottak, abban viszont vita alakult ki, hogy a Kis-Moszkvát pontosan mire értik. Tény, hogy a megyeszékhelyet is nevezték így, de egy egész Wikipédia-szócikk utal Kis-Moszkvára, vagyis az egykori nagyvázsonyi laktanyára, ami Magyarország egyik legnagyobb kísértetvárosa, sőt, egy hozzászóló szerint az ott lakók Rákócziújfalura szintén így hivatkoztak anno.

Feltűnő, hogy sokkal kevesebb kifejezés van, amely csak és kizárólag Szolnokra érvényes, hiszen ezek a szavak, ahogy bekerülnek a közbeszédbe, értelemszerűen szájról-szájra, ahogy a népmesében, terjednek tovább. Abban sincs egyetértés, hogy a pacuha, ami a rendezetlen öltözetet jelenti, mennyire szolnoki jellegzetesség, valaki szerint ugyanis Hajdú-Biharban, Szabolcsban ismerik és használják.

Általában a térségek, városok egyedi vonásai és szokásai inspirálhatják ezeket a kifejezéseket, amik, amellett hogy sok esetben viccesek és érdekesek, hozzájárulhatnak a helyi nyelvhasználat gazdagságához. Természetesen senkit nem szeretnénk kétségek között hagyni, így végezetül lelőjjük a poént annak, aki ne ismerte volna, hogy nem a kerékpár szalajt, hanem a gyerek, ha évvesztes az iskolában.

Kép: streetkitchen.hu

Kapcsolódó cikkek