Megújul Jászberény egyik legszebb szoborparkja

Megosztás

Jászberényben a Zagyva part, illetve a Lehel Filmszínház közelében található régi, ikonikus kőszobrok olyannyira a megszokott látványai közé tartoznak a városképnek, hogy a helyiek már ritkán emelik fel rájuk a tekintetüket. Ez hamarosan megváltozhat, ugyanis Budai Lóránt polgármester tájékoztatása szerint újra megszépül a szoborpark.

Az úgynevezett rokokó szobrok (négy puttó csoport, két nőalak és a kőrózsa) az 1782-ben épített Jászkun Kerületek Székházát díszítették. Az 1827-es átépítéskor a börtön udvarának kerítéspillérein kaptak helyet, a kőrózsa pedig a Ferences Templom terére került.

2021-ben volt ötven éve, hogy a Képzőművészeti Kivitelező- és Iparvállalat szakemberei rekonstruálták a több, mint kétszáznegyven éves szobrokat, jelenlegi helyükön a ’60-as évek közepe óta vannak, készítőjük ismeretlen.

Nagy jelentősége van a nemrég elhunyt Ybl-díjas építésznek, a jászberényi születésű Sisa Bélának, hogy a szobrok napjainkban ebben a kompozícióban és kialakításban láthatóak.

Sisa elképzelése az volt, hogy a Zagyva partján úgy kell elhelyezni a szobrokat, hogy a Lehel utca tengelyében álljon egy timpanonszerű alapzaton, hogy azt a hatást és csoportosítást adja, amit annak idején a Jászkun Székház homlokzatán adhatott.

Budai Lóránt azt írta a közösségi oldalán, hogy augusztusban indultak el a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégiumának pályázatán, amely segítségével a fürdő utcai rokokó szobrokat újjá tudják varázsolni.

„A napokban megérkezett Bús Balázs, az NKA alelnöke értesítése a pályázat pozitív elbírálásáról. A 6 millió forintos támogatás (és az ugyanennyi önerő) segítségével közel hatvan év után hamarosan újra megszépül a város egyik legszebb szoborparkja” – tette hozzá a polgármester.

A szobrok 2010-es állapotát egy YouTube-on található videón is meg tudja nézni:

Rokokó Jászberény

Rokokó szobrok (egykori épületdíszek) Jászberényben.

Képek: Gémesi Balázs, Jászberény anno Facebook oldal, Jászok Egyesülete Facebook oldal

Kapcsolódó cikkek