A vak és látássérült emberek elemi rehabilitációjáról rendeztek tanácskozást Szolnokon

Megosztás

Első alkalommal rendezett a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Egyesülete egy fontos témában régiós ágazatközi találkozót. A megyeházán tartott esemény célja az volt, hogy tájékoztatót nyújtson és párbeszédet indítson a látássérültek elemi rehabilitációs szolgáltatásáról az észak-alföldi régióban.

A résztvevőket Urbán Ildikó, a JNSZ Vármegyei Kormányhivatal igazgatója köszöntötte, majd Pesti Zoltánné elnök mutatta be egyesületüket.

Ezt követően szakmai előadások következtek.

Pesti Zoltánné lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az országban több helyen is működnek elemi rehabilitációs központok, amelyek kifejezetten vak és gyengénlátó emberek mindennapi tevékenységét igyekeznek megkönnyíteni. Ezeken a helyeken modulokban oktatják azt, amire ezeknek az embereknek szükségük van ahhoz, hogy hétköznapi életet élhessenek.

A szakmai találkozóra olyan szakembereket hívtak meg, akik látássérültekkel foglalkoznak és most tapasztalataikat osztották meg hallgatóságukkal.

Nagy Zsuzsanna, gyógypedagógus, pszichológus, a JNSZM Vakok Elemi Rehabilitációs Központjának szakmai vezetője elmondta, az előadás arról szól, hogy a látássérült emberek bekerülhessenek a rehabilitációs központba. Meghívták az eseményre azokat a társszerveket, amelyektől úgymond klienseket várnak. Az előadások a központ bemutatásáról szóltak.

Erre azért van szükség, mert míg mondjuk a mozgássérültek rehabilitációja természetes, ráadásul automatikus, addig a vakká és gyengéllátóvá vált emberek esetében ez nem minden esetben megszokott. Az orvosi rehabilitáció után hozzájuk még tudnak lépni a látássérült klliensek, sőt, kellene is. Ezen dolgozik a központ folyamatosan és ezért is rendezték ezt a tanácskozást.

A cél az, hogy a látássérültek vissza tudjanak térni megszokott életükhöz, hogy lényegében ugyanazt az életet élhessék, mint látásuk elvesztése előtt.

Mint a vezető elmondta, náluk a modulos informatikaoktatás iránt van a legnagyobb igény. Éppen ezért jelenleg négy informaoktatóval dolgoznak.

Urbán Ildikó és Pesti Zoltánné Fotók: szol24.hu

Kapcsolódó cikkek