Elvették a beígért egymilliárd forintot Jászberénytől és odaadták a katolikus egyháznak

Megosztás

Már majdnem elszoktunk attól a fideszes habitustól a testületi üléseinken, amit most itt megtapasztalhatunk és ami ellen tűzzel-vassal kell harcolni – jelentette ki Budai Lóránt. A jászberényi polgármester arra reagált így, hogy miközben Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke időkorlát nélkül oktathatta ki őt, addig neki csak pár perc jutott reagálni. A megyei közgyűlésben pénteken arról szavaztak, hogy elvettek Jászberénytől egymilliárd forintot és odaadták a katolikus egyháznak, hogy hozzon létre műszaki campust Jászberényben.

Rendkívül parázs vitát hozott ma a vármegyei közgyűlés ülése. Az egyik téma ugyanis Jászberényt érintette. Az előterjesztés szerint elveszik tőle azt az egymilliárd forintot, amit pedig a városnak ígértek meg az úgynevezett Malom-beruházásra. Ez az az ügy, amiben bírósági eljárás is folyik, illetve ez az ügy, aminek levét a mostani testület és városvezetés issza, “hála” az előző városvezetésnek és testületnek.

Mint ismert, a Malom-beruházás Jászberényben nagy reményekkel indult. A város egymilliárd forint támogatást nyert el, hogy a régi malomból konferenciaközpontot hozzanak létre. Csakhogy a kivitelező úgy pályázott, hogy meg sem tekintette a helyszínt, illetve menet közben derült ki, hogy az a pénz, amit ráköltöttek volna, kevés, mert az egész épület csúszik bele a Zagyvába, így azt meg kellett volna erősíteni. Az előző városvezetés azonban a 19-es választás előtt gyors kifizetést engedélyezett a kivitelezőnek, amit a mostani vezetés visszakövetel.

Az elhúzódó beruházás láttán a jelenlegi városvezetés szerződést bontott a szerinte eleve alkalmatlan kivitelezővel. Így a támogatási szerződést vissza kellett a városnak fizetni. Ekkor jött az ötlet a megye és Pócs János jászsági képviselő részéről, hogy ad a megye 1 milliárd forintot, hogy a torzóként álló épületben legyen zeneiskola. Erre amúgy is nagy szükség lenne, lévén a jelenlegi hely nagyon méltatlan az intézményhez, a felújításra már sok-sok évvel ezelőtt sort kellett volna keríteni.

Csakhogy most a megye visszakozott vállalásától és a pénzt inkább odaadná az Esteházy Károly Egyetemnek, hogy hozzon létre a városban műszaki tanszéket a jászberényi campuson.

Hiába is bizonygatta Budai Lóránt, hogy ők mindent megtettek a megvalósulásért, sőt, az egész képviselő-testület kinyilvánította szándékát, hogy igenis, meg kívánja a város valósítani a beruházást, sőt, aláírásokat is gyűjtöttek, Hubai Imre és helyettese, Borbás Zoltán hosszasan sorolták, hogy miért nem méltó a város a további bizalomra és a pénzre. Borbás egyenesen hisztériakeltésnek, politikai hangulatkeltésnek és cirkusznak nevezte a jászberényiek fellépését.

Jászberény polgármestere hiába is készült fel a részletes válaszokra, nem volt módjában azt előadni, mert csak 2-2 perceket kapott a reagálásokra, amit a sokszor indulatos Hubai szóvá is tett, hogy azt már túllépte. Sőt, annyira belemelegedett az ülés levezetésébe az elnök, hogy amikor maga kifejtette véleményét, egyből szavazásra bocsátotta volna a napirendet, nem biztosítva ezzel a reakciókat a képviselők részéről. Úgy kellett szóvá tenni, hogy azért másnak is volna itt mondanivalója, véleménye. Hubai nagy duzzogva adott szót Budai Lórántnak. Amikor pedig kijelentette, hogy 2 percben lehet beszélni, akkor elhangzott, hogy egy egymilliárdos témában ez igencsak kevés idő.

Jászberényiek is érkeztek a közgyűlésre, ki is fejezték véleményüket, ami a fideszes elnöknek nem tetszett Fotó: szol24.hu

Budai Lóránt szerint politikai döntés, bosszú született, amikor elvették a pénzt a várostól. Szerinte nem arról van szó, hogy nem kellene a műszaki kar, de azt ne ebből a pénzből hozzák létre, büntetve a várost az egymilliárd visszavételével. Szerinte a megyének kellett volna lépnie az ígért konzorciumi szerződés megkötése érdekében, de ők ilyet másfél év alatt sem kaptak.

Hubai többször is kénytelen volt csendre inteni a bekiabálókat, hiszen Budai Lórántot sokan elkísérték Jászberényből, több képviselő is jelen volt az ülésen, akik nemtetszésüket nyilvánították ki Hubai szavai és eljárása miatt. Hubai egyébként simán szurkolótábornak nevezte a jászberényi választott képviselőket.

Rózsa Endre MSZP-s képviselő azt kérdezte meg Hubaitól, hogy lát-e reményt arra, hogy mind a zeneiskola, mind a műszaki tanszék épülete létrejöjjön. A karcagi származású, és a többmilliárdos közpénznyelő, elhíresült Sámándob karcagi felállítása ellen szót sem ejtő Hubai szerint a berényi campus ügye már sínen van, a zeneiskola létrejöttéhez a maguk részéről szurkolnak, és sok sikert és jó egészséget kívánt a a jászberényieknek.

Amikor Budai Lóránt kijelentette azt, hogy már majdnem elszoktak attól a fideszes habitustól a testületi üléseiken, amit most itt megtapasztalt és ami ellen tűzzel-vassal kell harcolni, hosszasan megtapsolták a jászberényiek, Hubai alig tudott szóhoz jutni.

Végezetül név szerint szavaztak az egymilliárd forint Jászberénytől való elvételéről és a campusnak való megítéléséről. Hárman nem szavaztak (Budai Lóránt, Révi Attila és Szarvák Márton), Rózsa Endre tartózkodott, a fideszes többség döntése értelmében elvették és odaadták az egymilliárdot az Esterházy Károly Katolikus Egyetemnek.

Budai Lóránt az ülést követően elmondta, hogy a campus létrejöttét mindig is támogatták, de nem abból az egymilliárdból, amit már odaígért a városnak Pócs János és Borbás Zoltán a Malom-projektre. Mint mondta, nem volt az szokás, hogy a megyei közgyűlésben nem kapott elegendő időt véleménye kifejtésére, és nem regálhatott a vádakra, amiért nagyon szomorú. Hangsúlyozta, ez egyértelműen politikai bosszú, amivel nem neki, hanem a jászberényieknek ártanak. Nem épülhet meg a zeneiskola, nem tud méltó helyen létezni sok-sok gyermek és pedagógus. A megye hitegette őket, miközben 100 millió forintot öltek bele ebbe a projektbe. Hogy mi lesz tovább, nem tudják, egyedül nem fog menni a megvalósítás, keresik a lehetőségeket rá. Nem adják fel, de innentől fogva sokkal nehezebb lesz ez a feladat.

Együttműködésről a megyei önkormányzattal ezek után nem lehet beszélni, külön kell a projektet képviselni, ők ebben érdekeltek, húzta alá a városvezető.

Kapcsolódó cikkek