Milyen meglepő: sok tanú másképp emlékszik a Boldog-ügyre

Megosztás

Bár a felszín alatt biztos lenne még mit keresgélni, a napvilágra hozott korrupciós ügyek közül egész biztosan Boldog István és csapatának története tekinthető a legfajsúlyosabb Jász-Nagykun-Szolnok megyei esetnek az utóbbi évekből. November 8-án, szerdán a Fővárosi Törvényszéken tovább folytatódott a szövevényes háló kibogozása és a tanúk meghallgatása.

Az Index négy évvel ezelőtti cikkének forrása szerint a visszaélés úgy működött, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázási szakaszában Fehér Petra volt megyei közgyűlési taggal Boldog minden érintett vezetőt a kétpói hivatalba rendelt. Itt határozták meg, hogy milyen pályázatokat nyerjen meg, vagy veszítsen el az adott település. Az ex-országgyűlési képviselő elküldte az általa megnevezett tervezőket, azok túlárazva megtervezték a projekteket, majd abból visszaosztottak a felső körnek, dióhéjban ez volt Boldog István körének bevett eljárása.

Az ügyészség hat év letöltendő börtönt, ötmilliós pénzbüntetést és 6,6 millió forint értékű vagyonelkobzást kért Boldog Istvánra. A tegnapi tárgyalási napon elsősorban cserkeszőlői tanúkat hallgattak meg, ami nem véletlen, ugyanis a vádiratba került ügyek ehhez a településhez fűződnek. Meghallgatták a volt jegyzőt, a mostani polgármestert és a korábbi közbeszerzés-lebonyolítót, Cserke korábbi első emberét azonban már nem tudták, mert időközben Szokolai Lajos elhunyt.

„Nem tudom, hogy a nagy szerződést miért nem láttam, azt hiszem, nagyon gyorsan történt, és a kollégám nem hozta elém. Volt ilyen más pályázatnál is, ez egy belső hiányosság talán” – mondta a bíróságnak a törvényességi felügyelet őre, a település akkori jegyzője.

Boldog István és Fehér Petra, a “mindenes”

Ezzel ellentétesen beszélt Varga Attila jelenlegi polgármester, aki viszont úgy emlékszik vissza, hogy a jegyző sírva magyarázta neki 2019-ben, amikor házkutatást tartottak az önkormányzatnál, hogy ő nem volt hajlandó ezeket a szerződéseket aláírni. A volt jegyző erről teljesen máshogy nyilatkozott most, szerinte minden rendben volt a szerződéssel és ma is aláírná.

Jellemző, hogy az ügyben érintett tanúk egy része fakó emlékekkel rendelkezik a néhány évvel ezelőtti történésekről, köztük Berec Zsolt egykori fideszes megyei közgyűlési alelnök, aki a februári tárgyaláson már semmire nem emlékezett, hiszen az arc- és névmemóriája rettentően rossz. Hasonlóan ellentmondásosak az érintett polgármesterek megszólalásai, Kuncsorba korábbi vezetője szerint a megbeszéléseken Boldogék csak arról kérdezték őt, hogy hogy érzi magát, míg Kazinczi István tiszatenyői polgármester szerint Boldog „föld és ég ura” volt.

Cserkeszőlőn kettő nagy összegű pályázatról van szó, az egyik a bölcsődeépítést érinti (250 millió), a másik a Szinyei-Merse-kúria felújítását (198 millió).

Varga Attila szerint a bölcsődeépítés kapcsán neki 660 ezer forintos négyzetméterár jött ki, ami a budai villákéval vetekszik, illetve megemlítette, hogy a Kúria felújítása és a bölcsőde mérete is felesleges volt, azóta is sokba kerülnek az önkormányzatnak.

Boldog István és nyolc társa ellen hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtottak be vádiratot.

Fotó: Bődey János/Telex, Boldog István Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek