Banderasszal dolgozott együtt, most saját rövidfilmje arat sikert a mezőtúri rendezőnek

Megosztás

Állami támogatás nélkül, teljesen önerőből filmet forgatni Magyarországon egyre ritkább műfaj. Szerencsére találunk még olyan kreatív, innovatív ötletekkel rendelkező művészt, mint amilyen a mezőtúri Répási Zsolt. Fiatal kora ellenére több éves tapasztalattal bír, még Antonio Banderasszal is szerepelt egy sorozatban, most pedig az általa írt és rendezett Mélyfény című rövidfilm arat nagy sikert.

Répási Zsolt szerteágazó művészi karrierje kiskorában kezdődött, amikor beszippantotta a filmek világa. Szülővárosában kipróbálta a színjátszást, majd statisztaként dolgozott különböző produkciókban, még kaszkadőr is volt. Nem kis eredmény, hogy egy sorozatban együtt szerepelt a világhírű Antonio Banderasszal.

„Meghatározó tapasztalatokat gyűjtöttem így, de továbbra is dolgozott bennem a gyermekkorom óta motoszkáló vágy. Mégpedig az, hogy valamit én is alkossak ebben a közegben.”

Ennek hatására készült el a Mélyfény, amely egy világszinten 26-szorosan díjazott rövidfilm, a Florida Shorts, a Santa Monica Film Awards és a London Independent Film Awards díjátadóin egyaránt tarolt.

A történet szerint egy nő kálváriája tárul elénk, akit a holdvilágtól derengő éj teljesen elvarázsol. Megmagyarázhatatlan események sodorják az őrület felé, amiből egy elemi erejű felismerés szakítja ki, ami sorsfordító hatással van egész lényére. Látszólag természetfeletti jelenségekről van szó, de a felszín alatt egy mindannyiunkat érintő kérdésre kíván reflektálni a film.

A forgatás helyszíne

A rövidfilm egyetlen helyszínen játszódik, a forgatás egy 44 négyzetméteres zuglói lakásban zajlott és mindössze egy nap alatt leforgatták délután öttől hajnali négyig. De tudjuk, az idő és a pénz hiánya a kreatív alkotás motorja lehet.

„Az idő nagyon szűk keresztmetszet egy ilyen alacsony költségvetésű filmnél. A héttagú stáb szívét-lelkét és minden tudását beletette, azt hiszem az eredmények is tükrözik ezt – mondta a rendező. Az idő mellett a hely is szűkös volt, rendezőként a fürdőszobába kényszerültem minden, éppen nem használatos felszereléssel és eszközzel” – mesélte a körülményekről Répási.

A fiatal alkotónak mezőtúri emlékei meghatározó jelentőséggel bírnak, fiatal korában létrehozták a Túri Teátrum nevű színjátszókört, A Dzsungel könyvében és a Rómeó és Júliában maga Répási is szerepelt.

A misztikus thrillert itt tudja megtekinteni:

Deeplight/Mélyfény – Award Winner Short Mystery Thriller/Misztikus thriller

Awarded 26 times from all over the world. We can experience the deep suffering of a desperate and vulnerable women at a moonlit night. Little by little she starts losing her sanity because of the unexplainable, mysterious happenings. She must face the realization, that can be changer of fate for her entire being.

Képek: magyar.film.hu, SZOLJON

Kapcsolódó cikkek