Értelmet kellene adni a legélhetőbb város címnek, talán nem vándorolnának el a szakemberek Szolnokról

Megosztás

Mától bezárt a szolnoki megyei Hetényi kórházban az urológiai osztály fekvőbeteg részlege. Ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót dr. Füle István, a Szolnoki Többség frakcióvezetője és Györfi Mihály alpolgármester.

Az egész onnan kezdődött dr. Füle István szerint, hogy a kormány a bérköltségek fedezetét sem adta oda a kórházaknak. Emiatt már májusban 60 milliárd forint adósságállomány halmozódott fel, amit akkor kiegyenlített a kormány. 

Ezzel a pénzzel azonban azt csináltak a frakcióvezető szerint a kórházak, amit akartak, amit aztán bérfedezetre fordítottak az intézmények.

A működésre felhalmozott adósságállománnyal azonban nem történt semmi sem. Ennek következtében szeptember végére 100 milliárdra halmozódott fel a kórházak adóssága úgy, hogy tavaly összesen volt ez 60 milliárd forint.

A baj az, hogy nemcsak személyzet, hanem eszközök hiányoznak, aminek következtében tovább nőttek a várólisták még olyan esetekben is, amikor ez halálos veszéllyel fenyeget a páciensekre nézve.

A problémák elől a magánszférába menekültek az emberek. Viszont kiderült, ezen szegmensben 25 százalékkal csökkent a forgalom a fizetőképes kereslet visszaesése miatt.

Györfi Mihály mindehhez hozzátette, már tavaly is jelentős gondot okozott a szülészeti osztályon kialakult szakemberhiány, most pedig az urológián szembesülhetnek ezzel a betegek.

Az alpolgármester hozzátette, a Ratkó-korszak gyermekei most mennek nyugdíjba, fogynak a szakemberek, az orvosi pálya is elnőiesedett, holott a nőkre mint a nemzet fenntartóira is tekint a kormány, lévén minél több gyermeket várnak el tőlük.

Ez jelentős társadalmi feszültséget okoz, ami most a kórházakban is lecsapódik.

A megoldást az jelentené, hogy egyebek között értelmet kellene adni annak az elnevezésnek, hogy Szolnok a legélhetőbb város. Holott a megyeszékhelyről menekülnek az emberek, a város lakosság már csak 66 ezer egynéhány. Ez minden munkavállalónak útmutatásul is szolgál, sokan megfontolják, hogy inkább máshol keressék a boldogulást. 

Györfi Mihály hozzátette, a kórház természetesen dolgozik a probléma megoldásán, de mindent el kellene követnie a városnak is, hogy vonzóvá tegye a települést.

Ehhez többek között önkormányzati lakásokat kellene építeni, amelyekkel ide lehetne csábítani szakembereket. 

Kapcsolódó cikkek