Anyaként egy nagyvállalatnál: így látják a munka és a magánélet egyensúlyát a dolgozó édesanyák

Megosztás

Részmunkaidő, home office, eltérő munkarend – csak néhány olyan kezdeményezés a munkáltatói oldalról, ami jelentősen könnyíthet az édesanyák terhein. A Hankook Tire Magyarország Kft-nél dolgozó nőkkel anyák napja alkalmából arról beszélgettünk, hogyan egyeztethető össze a család és a karrier, és mit tehet egy vállalat azért, hogy elősegítse a nők számára a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtését, ezzel is elismerve és támogatva őket – nem csak májusban, hanem az év minden napján.

A gyereknevelés és a munkahely közötti zsonglőrködés minden szülőnek kihívást jelent, az édesanyáknak pedig gyakran kell kompromisszumot kötniük. A gyermekvállalás jelentős mértékben befolyásolja a nők karrierjét, ezt a mindennapi tapasztalat mellett a statisztikák is alátámasztják: 2023-ban a 25-49 év közötti magyar nők 84,3%-a volt alkalmazásban, ám a két gyermekes háztartásban élő nőknek már csak 84%-a, a 3 vagy több gyermeket is nevelő nőknek pedig csak 67,1%-a volt foglalkoztatott.

Bár a szülői terhek ideális esetben megoszlanak, még mindig gyakoribb, hogy az édesanyákra hárul a gyermeknevelés nagyobb része. A részleteket a vállalattól sikerült megtudnia szerkesztőségünknek.

Egyedül nem megy

A régi bölcsesség szerint egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell. Ez a mondás jól szemlélteti, hogy egy édesanya, de még egy szülőpár sem lesz képes egyedül helyt állni, ha nem kapja meg környezetétől a szükséges támogatást és rugalmasságot.

Egy támogató munkahelynek döntő szerepe lehet abban, hogy az anyák meg tudják teremteni a munka és a magánélet közötti egyensúlyt, így mindkét szerepben helyt tudjanak állni, és eközben ne őrlődjenek fel a feladatok súlya alatt.

A Hankook Tire Magyarország Kft. rácalmási gyárában sok édesanya dolgozik, és a vállalat aktívan tesz azért, hogy segítse őket a munka és a magánélet közti egyensúly megteremtésében.

Mi tesz családbaráttá egy munkahelyet?

Dr. Katona Judit a Hankook Tire Magyarország Kft. képzési szakértője, de mindenekelőtt egy hároméves kisfiú büszke anyukája. Úgy érzi, hogy a támogató munkahelynek és családi környezetnek köszönhetően tudta megteremteni a munka és a magánélet egyensúlyát, és az sem mellékes számára, hogy a kisfia is büszke rá, hol dolgozik az anyukája: „A kisfiam bárhol is lát meg egy Hankook-logót (abroncson, zászlón, szemüvegen, vagy a bölcsiben a falon), felismeri és azonnal mondja, hogy anya itt dolgozik, a “gumigyárban”.”

Hajdúné Hegedűs Viktória operátorként dolgozik lassan egy éve a Hankooknál. A vendéglátásból érkezett a multihoz, és ő is úgy érzi, hogy a párja támogatása mellett is elengedhetetlen a megfelelő munkahely ahhoz, hogy három gyermekéről úgy gondoskodhasson, ahogyan szeretne: „A vendéglátásban a 10-12 órás munkaidő mellett szinte lehetetlen volt minőségi időt a családommal tölteni. Itt a Hankooknál még a három műszakos munkarenddel együtt is könnyebb ellátni a mindennapi feladatokat és három gyermek büszke édesanyjaként helytállni. Ebben természetesen nagy segítség a párom, és a gyerekek is büszkék arra, hogy az anyukájuk itt dolgozik és nem csak anyaként vállal szerepet a család életében.”

Harangozó Erzsébet TB ügyintéző és bérszámfejtő, 2023 júniusa óta dolgozik a Hankook HR osztályán, ahol gyorsan beilleszkedett a segítőkész csapatba, és különösen fontosnak érzi, hogy a munkahelye aktívan igyekszik hidat képezni a munka és a családi élet között.

„Egy ovis kislány édesanyjaként érkeztem, ő jövőre kezdi az iskolát. Rácalmáson lakunk, ezért korábban is szinte minden nap elmentünk a Hankook gyára mellett, és mindig is kíváncsiak voltunk, hogyan is készülhet az a sok „autógumi”. Amikor idejöttem dolgozni, már az első gyárlátogatás lehetőségével éltünk is, és végre betekintést nyerhettünk ebbe a számunkra titkos világba. Nagyon érdekes élmény volt, nekünk felnőtteknek is, de a kislányomnak különösen. A másik emlékezetes napunk ez alatt a közel egy év alatt a Hankook Családi Nap volt, ahol én segítőként, családom vendégként vett részt. Csodás nap volt, nagyon jól éreztük magunkat, és az első habpartis élménnyel gazdagodva térhettünk haza. Számomra fontos, hogy egy munkahelyen a munka mellett közösségépítő, családbarát programokkal kapcsolódhassunk ki, mert ezek a napok teszik kicsit színesebbé a munkás hétköznapokat.”

Jakab Anett QC System Unit Managerként dolgozik a Hankooknál, és úgy érzi, szerencsés helyzetben van, amiért úgy építheti a karrierjét, hogy közben a családjára is jut ideje: „Anyának lenni a legcsodálatosabb kiváltság számomra. Igazán szerencsésnek mondhatom magam, mert a munkáltatóm törekszik az egyensúlyra a munka és a magánélet között, akár részmunkaidő, akár eltérő munkarend biztosításával a női munkavállalók körében. Több édesanya van az ismerőseim között és tőlük tudom, hogy más multinacionális cégeknél nincs meg a kellő támogatás.”

Arra a kérdésre, hogy milyen anyaként a Hankooknál dolgozni, Czékmanné Balassy Anita, supervisor adta talán a legtalálóbb választ: „Gyermekem 3 éves volt, amikor elkezdtem dolgozni a Hankookban. Ő is tudta, hogy nagyon szeretek itt dolgozni, elmeséltem neki, mi a munkám, így neki is mindig pozitív élmény volt, ha bárhol a Hankookról hallott. Részt vett vállalati vacsorákon és Hankook napokon. Az egyik ilyen vacsorán az akkori koreai főnököm egyszer csak felállt az asztaltól majd 10 perc múlva visszatért egy szatyor csokival és odaadta gyermekemnek, aki persze nagyon boldog volt! A Hankook napon is odajött, kézen fogta és elvitte hankookos sapkát szerezni. Sokáig úgy is hívta a főnökömet, hogy „koreai papa”. A gyermekem ma már 19 éves, de ezek az emlékek máig megmaradtak neki.  Én hiszek benne, hogy ha nem szeretném a munkámat, és mindig azt hallotta volna, hogy anya kedvetlenül megy dolgozni, ő is másként éli meg azokat a napokat, amikor egyszer-egyszer kicsit később érek haza. Anyaként mindig úgy gondoltam, azt kell éreztetni gyermekkel, hogy ő a legfontosabb, de egy nő életében is lehet ezzel együtt fontos és szerethető a munkahely is.”

Május első vasárnapja az édesanyák napja, egy hónappal korábban azonban szintén egy fontos világnap emlékeztetett a női munkavállalókra nehezedő nyomásra: április első keddje a láthatatlan munka napja. A láthatatlan munka az a fizetetlen munka, amit a háztartáson belül vagy önkéntes munkaként a közösség javára végeznek a társadalom tagjai. A KSH adatai szerint egy átlagos magyar nő napi 249 percet, vagyis nagyjából egy fél műszakot tölt láthatatlan munkával. Nem csoda hát, ha a dolgozó anyák értékelik az olyan munkahelyeket, mint a Hankook, ahol a láthatatlan munkát is látják.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek