Megyénket is elérte a magas patogenitású madárinfluenza

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Az érintett állomány felszámolása már befejeződött. Az újabb kitörés is jól mutatja, hogy az ország egész területén kiemelten fontos a biológiai biztonsági előírások fokozott betartása.

Tovább olvasom

A Tiszakürti Arborétumban valóságos lakótelepet építettek a rovaroknak

Darazsaknak és méheknek kedveskednek a Tiszakürti Arborétumban – írta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága. A rovarhotel (rovartanya, bogárhotel, bogártanya, bogárlak, darázsgarázs, méhecskehotel) olyan, ember által kialakított építmény, amelynek célja, hogy optimális körülményeket teremtsen azoknak a rovaroknak, amelyekre a kertnek szüksége van. A rovarhotelek mérete, kialakítása és anyaga igen sokféle lehet, főleg ha minél több rovarnak akar megfelelni. Tiszakürtön farönkökbe fúrt 2-10 milliméter átmérőjű furatok kialakításával, nádszálak és vékony gallyak kihelyezésével oldották meg az apró rovarok szállását. A lyukakkal szaporodó- és búvóhelyet teremtenek a magányosan élő méh- és darázsfajoknak. A kunsági arborétumban egy valóságos rovarhotel…

Tovább olvasom

Remek program: madárodúkat helyeznek ki az arborétumban

Elkészültek a szebbnél-szebb odúk a Tiszakürti Arborétumban a hétvégi “Fogadj örökbe egy madárodút” elnevezésű programhoz és várják az örökbefogadókat!  Az akciót a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága rendezi. Az előzetes regisztráció során jelentkező látogatók egy arborétumi séta keretében részt vehetnek az általuk örökbe fogadott madárodúk kihelyezési munkálataiban. Ezt követően lehetőségük van a látogatói fogadóépületben téli madáreleség és madáretető készítésére vesszőből, amit mindenki hazavihet magával.Program időtartama: 2-3 óra.Részvételi díj van.Érdeklődni és jelentkezni a +3630/7323740 ; +3630/7323662 telefonszámokon vagy az [email protected] e-mail címen lehet. Forrás és fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook

Tovább olvasom

Melléképület égett Tiszakürtön

Frissítés: Eloltották a tüzet Tiszakürtön 2022.12.25. 14:04 Teljes terjedelmében égett egy negyvenöt négyzetméteres tiszakürti melléképület, amihez csatlakozott egy száznyolc négyzetméteres nyitott szín is, amiben kiégett egy traktor és egy személyautó. A tűz átterjedt az öregszőlői ingatlanon a főépület tetőszerkezetére is, mintegy tizenöt négyzetméteren. A tüzet a kunszentmártoni, a kiskunfélegyházai és a szarvasi hivatásos tűzoltók hat vízsugárral, teljes légzésvédelemben oltották el. Korábban: Megakadályozták a lángok továbbterjedését Tiszakürtön 2022.12.25. 12:44 Teljes terjedelmében ég egy csaknem százhúsz négyzetméteres tiszakürti melléképület az Öregszőlőn. Az ingatlanban tárolt traktor és személyautó is ég. A kunszentmártoni, a…

Tovább olvasom

Árokba hajtott egy autó Tiszakürtnél

A 44-es főút Cserkeszőlő felé vezető szakaszán történt a baleset. Árokba hajtott egy személyautó a 44-es főút 41-es kilométere közelében, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszakürt térségében, a Cserkeszőlő felé vezető szakaszon – számolt be róla a megyei Katasztrófavédelem honlapja. Mint írták, a műszaki mentést a kunszentmártoni hivatásos tűzoltók végezték. A helyszínre a mentők is kiérkeztek.

Tovább olvasom

A Tiszaörsi Fürdő is korlátozza nyitvatartását

Nincsenek könnyű helyzetben a magyar fürdők sem, hiszen az elmúlt két év járványidőszaka után most a drámaian növekvő energiaárak sodorták nehéz helyzetbe a szektort.  A megemelkedett energiaárak miatt a Tiszaörsi Termálfürdő ettől a hónaptól kezdve hétfőtől csütörtökig zárva tart – olvasható a fürdő közleményében. Csak heti három napon: pénteken, szombaton és vasárnap 9 és 17 óra között várják a látogatókat.

Tovább olvasom

Ritka növényfajt találtak Tiszakürtön

Új élőhelyről, Tiszakürt határából került elő egy ritka növényfaj, a tekert csűdfű (Astragalus contortuplicatus), írja Facebook-oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. Mint a posztban fogalmaztak, a faj a folyó menti, a még záródott növényzettől mentes fövenyeken, nyílt homok és iszapfelszíneken fordul elő. A Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet területén jelenleg két helyről ismert, a tiszakürti élőhelyen kívül még Rákócziújfalu közelében van egy hasonlóan kis állomány. A tekert csűdfű hazánkban védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Tovább olvasom

Tiszakürtnél árokba borult egy autó

Lehajtott az útról és felborult egy személyautó a 44-es főút 40-es kilométerénél, Tiszakürt térségében kedden délelőtt – jelezte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A kunszentmártoni hivatásos tűzoltók a kerekeire állították a járművet. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.

Tovább olvasom