A Tiszakürti Arborétumban valóságos lakótelepet építettek a rovaroknak

Megosztás

Darazsaknak és méheknek kedveskednek a Tiszakürti Arborétumban – írta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

rovarhotel (rovartanya, bogárhotel, bogártanya, bogárlak, darázsgarázs, méhecskehotel) olyan, ember által kialakított építmény, amelynek célja, hogy optimális körülményeket teremtsen azoknak a rovaroknak, amelyekre a kertnek szüksége van. A rovarhotelek mérete, kialakítása és anyaga igen sokféle lehet, főleg ha minél több rovarnak akar megfelelni.

Tiszakürtön farönkökbe fúrt 2-10 milliméter átmérőjű furatok kialakításával, nádszálak és vékony gallyak kihelyezésével oldották meg az apró rovarok szállását. A lyukakkal szaporodó- és búvóhelyet teremtenek a magányosan élő méh- és darázsfajoknak.

Így készült a Rovarvár

A kunsági arborétumban egy valóságos rovarhotel komplexumot építettek a természetbarátok.

A furatokba a lerakott peték mellé a magányos méhek virágport, a kifejlett korukban nektárt fogyasztó darázsfajok hernyókat helyeznek el a később kikelő lárvák táplálására.

Mivel a vadon termő és a mezőgazdasági kultúrákban termesztett növények beporzását csupán a házi méhek nem képesek elvégezni, szükségünk van a magányos méh és darázsfajok beporzó tevékenységére is. Ezek a darázsfajok jelenlétükkel nagy mértékben hozzájárulnak a növények beporzásához, írja a 24.hu.

Képek: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága

Kapcsolódó cikkek