Választások: Bemutatjuk Szolnok 5. választókerületének jelöltjeit

Megosztás

Közeledünk a választásokhoz, a Szol24 pedig kiemelten fontosnak tartja, hogy az itt élő és szavazó szolnokiak minél bővebb ismeretekkel rendelkezzenek a támogatást kérő képviselőjelöltekről és polgármester-aspiránsokról. Épp ezért, a voksolás napjáig, azaz június 9-ig bemutatjuk az összes egyéni választókerületet és az egyes indulókat. Az 5. választókerület következik, amit az ellenzék 2019-ben elhódított, de most vélhetően nagy csata lesz a két legélyesebb jelölt, Varga Dániel és Ádám Csaba között.

2010-ben, a Fidesz első 2/3-ának időszakában mint megannyi más helyen, ebben a körzetben – és városban – sem volt nehéz dolga annak, akinek Orbán Viktor pártja volt a jelölőszervezete: Dr. Tóta Áron magabiztos fölénnyel hagyta maga mögött a külön induló MSZP, LMP és Jobbik jelöltjét. Négy évvel később egy kicsit visszafogottabb eredménnyel, de ugyanúgy érdemi kihívó nélkül folytathatta a munkát a szavaztok 49%-ának megszerzésével.

2019 Tallin-Alcsi városrész közéletében is fordulópontot jelentett, annak ellenére maradt alul a regnáló Tóta, hogy több szavazatot kapott, mint azt megelőzően öt éve. Mi történt? Az ellenzéki pártok összefogása – ezen szövetség támogatásával (Momentum, DK, LMP, Jobbik, MSZP, Mindenki Magyarországa) lett körzeti képviselő László Norbert.

László 2020 végén a Szigligeti Színház kapcsán került a figyelem középpontjába, miután bocsánatkérésre szólították fel Balázs Péter akkori színházigazgatót, pontosabban ahhoz kötötték a helyi színház támogatását. A nyíltan kormánypárti Balázs egyébként „közéleti parazitáknak” nevezte az SZFE-s tüntetőket. Az ellenzéki képviselők úgy vélték, Balázs Péter a kijelentéssel szégyent hozott a városra, így a szavazásnál tartózkodtak, a fideszes voksok pedig nem voltak elegendőek a támogató döntéshez. Az igazgató úgy válaszolt, ilyen idős korában nincs oka bocsánatot kérni.

László Norbert, Györfi Mihály, Varga Dániel és Borda Zoltán egy 2023-as lakossági fórumon

„Folyamatosan keresik nem csak a lakótérségéből, hanem az egész városból megoldandó problémákkal, feladatokkal” – írta róla Györfi Mihály polgármesterjelölt 2021-ben, bár az utóbbi években politikai ellenfelei rendszerint a testületi üléseken való gyakori távolmaradásával és „csöndes” képviselői jelenlétével támadják Lászlót.

Több alkalommal írtunk a Tallinn városrészt érintő parkolási problémáról. A társasházi övezetben a kevés helyet esetenként szolgálati járművek vagy látogatók autói foglalják el, nem is beszélve a gyakran megjelenő szegényes parkolási kultúráról, ami a két helyet is elfoglaló gépjárművek látványán keresztül forralja az átlag autótulaj vérét.

Egy tavalyi lakossági fórumon a városrész számos érzékeny pontjáról panaszkodtak a lakosok, volt aki szerint harminc éve semmilyen fejlesztés nem történt itt. A Városmajor utcában az út és a járda állapota botrányos, a vízhálózat tönkrement, Szalay Ferenc polgármester ezekre vonatkozó ígéreteiből pedig nem lett előrelépés. László Norbert azt hangsúlyozta, nagyon nehéz dolga van egy ellenzéki képviselőnek, mert nem segítenek neki, sőt, inkább hátráltatják azokat az ügyeket a városházán, amiket ő bejelent.

László helyett az LMP nélküli ellenzék idén Varga Dánielt indítja. Varga az ellenzéki frakció segítője, a Tallinn-Alcsi városrészben felmerülő ügyek és problémák „nem hivatalos képviselője” az egyesületnél. A közösségi oldalán aktívan osztja meg Györfi Mihály és a Tegyünk Szolnokért posztjait, illetve ahogy említettük, a kampányt megelőzően is tevékenykedett közéleti vonalon, azon kevesek közé tartozik az ellenzéki oldalon, akit igyekeztek felépíteni az elmúlt időszakban.

Szerinte a jelenlegi városvezetés elhanyagolta a Tallinn-Alcsi városrészt, de amennyiben bizalmat kap, ő segít visszaszorítani a kamionforgalmat és jobbá teszi a tömegközlekedést, a közbiztonságot, sőt,járdafejlesztésért, fásításért is lobbizna.

A Fidesz-KDNP szintén ismertebb közéleti figurát indít, Ádám Csabát. A Szol24-en részletesen olvashattak azokról a szolnoki és Szolnok megyei egyesületekről, amelyek a Városi Civil Alap (VCA) keretében pályáztak és milliós nagyságrendű állami pénzeket nyertek. Ádám Csaba kormányközeli aktivista, most már jelölt csapata, a Tallin-Alcsi Városrészért Egyesület a megpályázott 11-ből 2 milliót kapott. A városrész közösségi életének fejlesztéséért, közösségépítéséért dolgoznak a saját meghatározásuk szerint.

Ádám bizottsági tag, már hónapokkel ezelőtt nyílt titok volt, hogy narancssárga színekben indul a választáson. Erős kormánypárti hátszéllel, régóta menedzseli magát a Fidesz körzeti jelöltje, akit nem olyan rég halálosan megfenyegettek. „Ádám Csaba tenni akar azért, hogy a Tallinn-Alcsi ne „csak” az otthont, hanem a biztonságos, a rendben lévő otthont jelentse mindenkinek” – írta róla Szalay Ferenc polgármester. Bár ő sem volt tagja a képviselő-testületnek, számos programot és rendezvényt szervezett a körzetben, azaz ellenzéki vetélytársához hasonlóan igyekezett aktívan kivenni magát a közéleti munkából.

AZ LMP jelöltje, Mihálovits Katalin végzettsége szerint okleveles teológus, szociális szakember és gyógypedagógiai asszisztens. Az idősellátás és a család- és gyermekjólét területén dolgozott eddig. „Kiemelten fontos számomra a gyermekek és a fiatalok kulturális életének fejlesztése, hiszen ők a jövőnk” – mondta, hozzátéve, hogy ezen felül fontosnak tartja, hogy a szülők segítséget kaphassanak a gyermekneveléssel, életvezetéssel kapcsolatos problémáik megoldásában. Fő célja az, hogy a jelenlegi lakhelyén a mindennapi problémák megoldásában részt vegyen és az itt élők igényeit és szükségleteit közvetítése a város döntéshozói felé.

Balogh Imrénét a Munkáspárt indítja, róla 2022-ben a jászsági térségben 0,24%, azaz 111 ember gondolta úgy, hogy ő lesz a legalkalmasabb országgyűlési képviselőnek. Szolnok városának 5. választókerületében most ismét megméretteti magát, ezúttal képviselőjelöltként.

Szappanos Zsolt Károlyról elvétve találtunk némi információt, a Minden Döntés Számít (MDSZ) alelnöke, de nem kampányol sehogy a jelölőszervezet legtöbb indulójával egyetemben.

A Mi Hazánk által képviselőnek jelentkező Szokolai Sándor nyilvántartásba vételét május 9-én visszavonták. Sok körzetben nem sikerült összegyűjteniük az ajánlásokat, Becsei Sebestyén, a párt szolnoki polgármesterjelöltje a Szol24 megkeresésére ezt azzal magyarázta, hogy nem tudták eljuttatni elég szolnoki lakoshoz a programjukat, bár „az ellenünk irányuló propaganda-hadjáratok is bőven megnehezítették a dolgunkat”.

Szavazóhelyiségek:

Szolnok, 053, 055 számú szavazókör, Balogh Béla utca 14., (Waldorf Óvoda, Iskola, Gim)              

Szolnok, 054. számú szavazókör, Városmajor út 67/A., (SZKTT Humán Szolgáltató Kp.)   

Szolnok, 056, 057 számú szavazókör, Áchim András utca 12-14., (SZSZC. Kreat. Tec. SZI)

Szolnok, 058. számú szavazókör, Vízmű utca 1., (Víz- és Csatornaművek Zrt.)

Körzettáblázat:

Áchim András utca 1-20Folyamatos házszámok
Áchim András utca 21-999998Folyamatos házszámok
Áfonya utcaTeljes közterület
Alcsi utcaTeljes közterület
Alcsipuszta tanyaTeljes közterület
Álmos utcaTeljes közterület
Árpád utcaTeljes közterület
Aulich utcaTeljes közterület
Babér utcaTeljes közterület
Bacsó Nándor utcaTeljes közterület
Balogh Béla utcaTeljes közterület
Bástya utcaTeljes közterület
Békáspart tanyaTeljes közterület
Besenyszögi útTeljes közterület
Bimbó utca 1-69/CPáratlan házszámok
Bimbó utca 2-56Páros házszámok
Bimbó utca 58-999998Páros házszámok
Bimbó utca 73-999999Páratlan házszámok
Boglárka utcaTeljes közterület
Botond utcaTeljes közterület
Bulcsu utcaTeljes közterület
Búzavirág utcaTeljes közterület
Csokor utcaTeljes közterület
Csorda utcaTeljes közterület
Dr. Sebestény Gyula útPáratlan házszámok
Dr. Sebestény Gyula útPáros házszámok
Ék utcaTeljes közterület
Előd utcaTeljes közterület
Faragó utcaTeljes közterület
Forgó utcaTeljes közterület
Galagonya utcaTeljes közterület
Gazda utcaTeljes közterület
Gerbera utcaTeljes közterület
Görbe utcaTeljes közterület
Gutenberg térTeljes közterület
Gyöngyvirág utcaTeljes közterület
Halász utcaTeljes közterület
Hamza utcaTeljes közterület
Határ utcaTeljes közterület
Hóvirág utcaTeljes közterület
Ibolya utcaTeljes közterület
Jázmin utcaTeljes közterület
Kamilla utcaTeljes közterület
Kandó Kálmán térTeljes közterület
Levél utcaTeljes közterület
Levendula utcaTeljes közterület
Liliom utcaTeljes közterület
Lőtéri utcaTeljes közterület
Malomzugi dűlőTeljes közterület
Margaréta utcaTeljes közterület
MÁVőrház őrházTeljes közterület
Mester utca 3-35/QPáratlan házszámok
Mester utca 37-999999Páratlan házszámok
Mester utcaPáros házszámok
Millér telepTeljes közterület
Muskátli utcaTeljes közterület
Nap utcaTeljes közterület
Nefelejcs utcaTeljes közterület
Páfrány utcaTeljes közterület
Pálma utcaTeljes közterület
Platán utcaTeljes közterület
Puskás Tivadar körútTeljes közterület
Rezeda utcaTeljes közterület
Rozmaring utcaTeljes közterület
Rózsa utcaTeljes közterület
Suba utcaTeljes közterület
Szegfű utcaTeljes közterület
Széna utcaTeljes közterület
Szondy utcaTeljes közterület
Szt. István térTeljes közterület
Tallér utcaTeljes közterület
Tapló utcaTeljes közterület
Tavirózsa utcaTeljes közterület
Telep utcaTeljes közterület
Tisza utcaTeljes közterület
Tulipán utcaTeljes közterület
Tüzér utcaTeljes közterület
Üteg utcaTeljes közterület
Vadvirág utcaTeljes közterület
Városmajor út 1-29/APáratlan házszámok
Városmajor út 2-8Páros házszámok
Városmajor út 10-30/GPáros házszámok
Városmajor út 32-66Páros házszámok
Városmajor út 35-59/BPáratlan házszámok
Városmajor út 61-65Páratlan házszámok
Városmajor út 67-75Páratlan házszámok
Városmajor út 70-999998Páros házszámok
Városmajor út 769/0033-999999Páratlan házszámok
Vásárhelyi Pál útTeljes közterület
Verseghy útTeljes közterület
Vízmű utcaTeljes közterület
Wágner Gusztáv útPáratlan házszámok
Wágner Gusztáv útPáros házszámok

Képek: valasztas.hu, Tegyünk Szolnokért Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek