A magyar borokat sem kíméli a klímaváltozás

Az elmúlt húsz évben harmadával csökkent a szőlőművelési terület Magyarországon, azonban javult a megtermelt bor minősége. Az elmúlt fél évszázadban viszont 25%-kal nőtt a hőösszeg, és ezzel összefüggésben – az éves ingadozások ellenére – a termésátlag is. Jelenleg a hazai borvidékek 70%-án fehér borszőlő van telepítve, azonban a változó klimatikus viszonyok miatt ez radikálisan megváltozhat. 2001 óta napjainkra harmadával csökkent a szőlőművelési terület Magyarországon, azonban javult a megtermelt bor minősége. A szőlő alapvetően egy melegigényes növény, a cukorfokkal a klimatikus viszonyokból számítható hőösszeg erősen összefügg. Az elmúlt fél évszázadban viszont 25%-kal nőtt…

Tovább olvasom

Ezerjó lett Abony bora az idei esztendőben

Az immáron hagyományos Abony bora választást rendezték meg a minap az abonyi városháza dísztermében. A borkóstolón a Megyeri pincészet jóvoltából összesen 11 féle bor került a vendégek asztalára. Ebből 8 volt fehérbor, egy rozé, kettő pedig vörös volt. A borok nagyon magas pontszámokat kaptak, a végén a rozé és az ezerjó versenyzett egymással a jelenlévők pontszámai alapján. Végül a fehérbor, azaz az ezerjó győzött, mert ezt a finom italt többen választották be elsőnek, és a pontszámai is jobbnak bizonyultak. A tavalyi évben rozé volt a város bora. Ezen az estén…

Tovább olvasom

Borászati látógatóközpont Cserkeszőlőn

Borászati élmény-látogatóközpont létesült Cserkeszőlőn a helyi önkormányzat által a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) pályázatán elnyert csaknem 230 millió forint támogatásból – közölte a projekt kommunikációját végző cég az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a település külterületén a Bagi-Szinyei Merse kúriát borászati látogatóközponttá alakították. A fejlesztés hosszú távú céljai között egyebek mellett a látogatók és a vendégéjszakák számának növekedését, a turizmus további erősödését nevezték meg. A központ számos szórakozási lehetőséget kínál, például egy borkocsonya látványkonyhát. Az alapanyagul szolgáló bort, mustot és gyümölcsöket helyi borászok, pincészetek és termelők biztosítják.

Tovább olvasom