A Magyar Édességgyártók Szövetsége kerekasztal-beszélgetést tartott, ahonnan a HVG is tudósított.
A portál beszámolója szerint a jégkrémmel van a legnagyobb probléma, ugyanis
szinte minden alapanyag ára minimum a duplájára emelkedett.
A magyarországi jégkrémgyártók már tavaly év közben szembesültek a drasztikus áremelkedésekkel, az alapanyaghiánnyal és az energiaárak emelkedésével – mondta el Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke a szervezet kerekasztal-beszélgetésén.
A cukor euróalapú ára az idei első negyedévben 26 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbinál, a búza esetében a drágulás 65 százalék, a pálmaolaj 79, a napraforgóolaj 136, a vaj 60, a tejpor 62, a műanyag alapanyag 42, a papír alapanyag 40, a tengeri szállítás 215, a közúti szállítás pedig 29 százalékkal nőtt
– tette hozzá.