Továbbra sem túl vonzó Jász-Nagykun-Szolnok megyében letelepedni

Megosztás

A Pénzcentrum régiónként elemzi az új cikksorozatában, hogy mely települések, országrészek és megyék váltak ismételten népszerűvé a lakossági statisztikák alapján. Nem csoda, hogy vannak meglepetések, hiszen a járványhelyzet, a home office terjedése és a rezsiválság mind megváltoztatta azokat a szempontokat, amelyek szerint lakóhelyünkké választunk egy várost, vagy egy községet.

A lap elsőként az első 50, lakosságszám tekintetében növekedő települést összegzi az említett régióban: a dobogón a második helyet a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hunyadfalva foglalja el egy éves összehasonlításban, majd a 23. helyen Jászivány, utána pedig Mesterszállás, Tiszavárkony, Jászladány és Csépa követi.

Az adatok szerint megyénkben 366 636 állandó lakos volt bejelentve az idei év kezdetén, ez 0,6%-os csökkenést jelent 2023-hoz képest. Főként 1-2 ezer fős községek növekedtek a legnagyobb arányban, a top10-et az előbb említett hat település mellett még Cserkeszőlő, Tiszapüspöki, Rákócziújfalu és Jánoshida alkotja, bár ezek többségében 0,8-1%-os növekedések.

A legtöbb település Jász-Nagykun-Szolnok megyében nem ért el növekedést, Jászfényszaru, Kenderes, Tiszaderzs, Nagykörű, Kengyel, Jászdózsa, Berekfürdő, Zagyvarékas, Jászalsószentgyörgy és Rákóczifalva pont lemaradt az egyéves, Nagykörű, Szajol, Tiszapüspöki, Tiszaörs és Tiszasas pedig az ötéves listáról.

A városok közül egy év alatt összesen négy mutatott növekedést a Pénzcentrum szerint: Fegyvernek, Kenderes, Rákóczifalva és Jászfényszaru.

Az adatokból az derül ki, kiemelkedően csak egy Szolnok megyei község tudott százalékos arányban nagyot növekedni, ez Hunyadfalva, bár tegyük hozzá, számarányában ez mindössze 12 főt jelent. A falvakba költözés egyébként egyre népszerűbb, több vonzó tényezővel bírhat. A vidéki élet általában olcsóbb, mint a városi élet, különösen az ingatlanok és a mindennapi megélhetési költségek tekintetében. Emellett a falvak általában biztonságosabbak, alacsonyabb bűnözési rátával, ami különösen vonzó lehet családok számára.

Kép: Éledő falvak Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek