Kínai járműipari vállalat érkezik Jászfényszarura

Megosztás

Ahogy arról a tegnapi napon beszámoltunk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter igazi road show-t tartott Jász-Nagykun Szolnok megyében. Előbb Szolnokon szólalt fel egy gazdasági konferencián és beszélt arról, hogy egy nagyberuházás érkezik a megyeszékhelyre, majd nem sokkal később már Jászfényszarun volt, ahol ünnepélyes keretek között jelentették be az új kínai autóalkatrész-gyár érkezését.

Egy 39 milliárd forintos beruházás eredményeként Jászfényszarun 450 új munkahely jön létre azáltal, hogy a Zhejiang Shuanghuan Driveline kínai járműipari vállalat a megyébe érkezik. A cég elektromos autókhoz fog alkatrészeket gyártani, ami már a következő, 2024-es év első negyedében megtörténik, sőt, új üzemcsarnok építését is tervezik.

„A kelet–nyugati együttműködésben nem veszélyt, hanem hatalmas lehetőséget látunk. Nem a Kínával való együttműködés a veszélyes, hanem annak a hiánya” – szögezte le Szijjártó, aki szerint továbbá nagy butaságot beszélnek azok az európai politikusok, akik a kínai és az európai gazdaság szétválasztásának szükségességéről beszélnek.

Pócs János Facebook-oldalán a ’80-as évek B-kategóriás akciófilmjeit megszégyenítő stílusban látható egy összefoglaló videó a tegnapi eseményről:

Újabb 40 milliárd Ft. értékű gazdaságfejlesztés indul a Jászságban! 🇭🇺 | By Pócs János | Facebook

Újabb 40 milliárd Ft. értékű gazdaságfejlesztés indul a Jászságban! 🇭🇺

Szijjártó egyébként nemcsak Szolnokon hagyott ígéreteket a megye beruházásösztönzésének emelkedéséről, hanem Fényszarun is, amikor azt mondta, a Zhejiang Shuanghuan Driveline vállalata európai piacvezető lesz az elektromos autók motorjaihoz szükséges fogaskerekek és tengelyek gyártásában. A tervek szerint a Tesla, a Volvo és a Scania ellátását is biztosítani fogja.


A külföldi gyárak jelenléte Magyarországon egyfelől nélkülözhetetlenek a gazdasági növekedés és foglalkoztatás szempontjából, de nem egyszer felmerültek már környezeti kihívások, és előfordulhat, hogy a gyárak nem tartják be a környezetvédelmi előírásokat, miközben csekély büntetésre számíthatnak.

Kép: Szijjártó Péter Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek