Beatkorszak Nap lesz Szolnokon

Megosztás

Izgalmas eseményre invitálnak mindenkit május 31-én, ugyanis Beatkorszak Nap lesz a megyeszékhelyen. Szolnokon található a Bergendy-testvérek szülőháza, valamint a Móricz Zsigmond Művelődési Ház (Komarov-terem), mint fontos poptörténeti emlékpontok.

Aznap délután Poptörténeti Pontot avatnak a Bergendy-testvérek szolnoki szülőházának a falán, majd 16 órakor nyílik a „Minden az enyém” című, a rendszerváltás előtti rockfesztiválokról szóló fotókiállítás a Tisza mozi (Szolnok, Templom u. 4.) kávézójában.

Ezután fél öttől Pap Béla, szolnoki rockmindenes ROxOLNOK – Sziklák a Tiszában című rocktörténeti előadása lesz hallható a Tisza mozi E-termében. A rockgondnokról már olvashattak a Szol24-en, a nemcsak azok találkozhattak rendszeresen, akik a nyolcvanas években részesei voltak a megyeszékhely könnyűzenei életének. Pap meghatározó alakjává vált annak az időszaknak, a szolnoki zenekarok zenéit játszó bakelitválogatások is az ő gondozásában jelentek meg.

Abban a cikkünkben sok más mellett arról kérdeztük Pap Bélát, hogyan alakult a szárnyaikat bontogató, harsány beatzenészek és a politika viszonya Szolnokon:

„A regnáló hatalom minden korszakban tartott attól a jelenségtől, hogy sok fiatal, a világot már némileg más szemmel látó generáció nagy számban összejön egy helyre, ez persze a kezdetektől fogva a táncos helyeket, a koncerteket jelentette. Ezért, bár némiképp belátta, hogy ezek az alkalmak egyúttal “gőzkieresztő-szelepeket” is jelentenek, de nem lelkesedtek értük, igen, elég sokszor igyekeztek korlátok közé szorítani, olykor konkrétan akadályozni a fiatalokra komolyabb hatást gyakorló előadók tevékenységét. Csak az érdekesség kedvéért már 1957-ben is íródtak olyan “közérdekű” bejelentések az akkori pártbizottságnak, amelyekben a levelet jegyző “szolnoki lakos” a könnyűzene kiváltotta reakciókat a huliganizmussal azonosította” – mondta.

Kép: Fortepan, Beatkorszak Projekt

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek