Mága Zoltán testvérét a Fidesz az elmeállapotára hivatkozva akadályozta abban, hogy jelölt legyen Tiszabőn

Megosztás

Novák Csaba, Mága Zoltán hegedűművész öccse függetlenként indul a Fidesz-KDNP által támogatott Biró Zoltán ellen Tiszabőn. Ez már önmagában érdekes lenne, ám valaki kiszivárogtatta és elküldte a polgármesterjelölt bizalmas orvosi adatait a választási bizottságnak, sőt, a jelenlegi kormánypárti vezető is a férfi mentális állapotára hivatkozott a Kúriánál.

A 24.hu tudta meg, hogy a kormánnyal kiemelten jó kapcsolatot ápoló Mága testvérét megpróbálták megakadályozni abban, hogy jelöltként induljon az idei helyhatósági választáson.

Ezt első körben sikerült elérniük, a helyi választási bizottság egy névtelen levélben leírt „súlyos állításokra” hivatkozva valóban megtagadta a nyilvántartásba vételt, pedig a megfelelő mennyiségű érvényes ajánlás összegyűlt.

Novák (korábban Mága) a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Választási Bizottságnál fellebbezett és neki adtak igazat, vagyis hivatalosan polgármesterjelölt lett mégis. Mindeközben a település fideszes polgármestere, Bruna László a Kúriánál kezdett felülvizsgálati eljárást, azaz nem hagyta annyiban a döntést. Bruna szerint az érintett mentális egészségügyi állapota a belátási képességének dokumentált korlátozottsága miatt nem teszi lehetővé, hogy nyilvántartásba vegyék. 

A hegedűművész testvére úgy véli, feltételezésen alapul az egész, ráadásul különleges adatnak minősülnek az egészségügyi adatai, illetve a bíróság nem korlátozta a cselekvőképességét, nem volt kényszergyógykezelése.

Hit, Béke, Összefogás – hangoztatja Novák Csaba

A 24.hu megkereste az érintetteket, ezáltal ismét csavartak egyet a történeten Novák ellenfelétől, a jelenlegi alpolgármester Biró Zoltántól kiderült, az ún. „szocpolos csalássorozatban” együtt volt érintett Bruna polgármester és Novák Csaba. Előbbi azt mondta a lapnak, őt felmentették, társát pedig próbára bocsátották.

„Az ügyben másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla tájékoztatásából kiderült, hogy 2018 novemberében Bruna Lászlót jogerősen 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, Bíró Zoltánt pedig egy év öt hónap börtönbüntetésre, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették. A próbaidő során Bíró pártfogói felügyelet alatt állt. Mindez azért érdekes, mert 2019 októberében mindketten mandátumot nyertek a választáson, Bruna polgármester, Bíró pedig – még a pártfogói felügyelet alatt – önkormányzati képviselő, majd alpolgármester lett a Fidesz színeiben” – írja a 24.

Novák Csaba továbbá hatodrendű vádlottként szerepelt egy 2014-es ügyben, aminek következtében öt év felfüggesztett börtönre ítélték lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt. AK 47-es gépkarabélyt és három rakétakilövőt is lefoglalt a rendőrség.

Ezek után valóban kíváncsian várjuk, milyen eredmény születik június 9-én a közjátékoktól sem mentes tiszabői kampány után.

Képek: Novák Csaba Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek