Rendőrnek lenni jó – hangzott el a helyettes államtitkártól a szolnoki rendvédelmi napon

Megosztás

Aki ezt a hivatást választja, az biztos lehet benne, hogy a jó oldalon, a törvényesség oldalán áll, mely büszkeséggel töltheti el – erről beszélt Csizi Péter, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára kedden, megyeszékhelyen megtartott rendvédelmi napon. A munkaerőválságról és a megbecsültség hiányáról nem esett szó.

Csizi Péter a megnyitó beszédében azt mondta,: kívülről nézve a gyermekvédelmet, szerteágazó, nagy rendszert látunk, melyet bonyolult törvények szabályoznak, de ez belülről igazából egy nagy család.

Hasonlóan a rendőrséghez, mely kívülről talán kicsit szigorú, merev szervezetnek tűnik, miközben a bajtársiasság, az egymásra figyelés ott is a mindennapok része. E két család egyesítése a cél a példaértékű összefogással megvalósított szolnoki rendezvényen, hiszen ma már a gyermekvédelemben nem csupán az a fontos, hogy a gyermekek a jelenben minél jobb körülmények között nevelkedjenek, hanem a szakembereknek és a döntéshozóknak a jövőre is összpontosítania kell” – mondta.

Az új illetményrendszer bevezetésével némileg enyhült a rendőrök bérproblémája, de előfordulhat, hogy több évtizednyi szolgálat után is csak nettó 250-300 ezer forintot vihetnek haza a tiszthelyettesek.

„Majdnem minden héten ad be valaki felmondást, öngerjesztő folyamat ez. És minél kevesebben vannak, annál több a munka, annál több küldésre kell egy embernek kimennie. Nagyon megnyomorodtam itt, nincs motiváció, se előrelépési lehetőség, semmi. Tizenöt évnyi munka után 216 ezer nettót keresek. Én biztos nem reménykedem tovább, ezért is mondtam fel, most a felmondási időmet töltöm. Civil munkára váltok át” – ezt pedig a Telexnek nyilatkozta tavaly a Pest megyei kapitányság egyik dolgozója.

Bár nem ismerik el, köztudott, hogy emberhiánnyal küzd a rendőrség, a COVID idején még fizetett szabadságot sem adtak ki nekik. Nagy elvárások, kevés ember és fizetés, sok feladat: a kormány kétlépcsős fizetésemeléssel próbált javítani a helyzeten, de a rendszerszintű problémákat feltehetően ez sem tudja megoldani.

Kép: MTI/Lakatos Péter

Kapcsolódó cikkek