HÉV-vonal, villamos és egy sportuszoda – Meg nem valósult álmok Szolnokon

Megosztás

Az évadzáró blogSzolnok előadás hangzatos címet kapott: Meg nem valósult szolnoki álmok. Bevezetésként Bajnai Zsolt elmondta, hogy az aktuális témáját egy tavalyi budapesti rendezvény ihlette. A főváros létrehozásának 150. évfordulóján a Vigadóban megrendezett eseményen felsorakoztatták a csupán tervekről ismert város képeit, így kedvet kapott, hogy ő is összegyűjtse a megyeszékhelyünk meghiúsult projektjeit.

Rögtön az első percekben megismerhettük az egyik legkülönösebb ötletet, miszerint közvetlenül a Tisza-parton vasútvonal kanyargott volna. Ettől kevésbé elrugaszkodott ötletnek tűnik a szolnoki villamos, illetve troli és az ugyancsak tervek szintjén megragadt HÉV-vonal, ami Szolnokot kötötte volna össze a környező kisebb településekkel.

Megismerhettük a – manapság nehéz időket megélő – Tisza Szálló bővítésére vonatkozó tervrajzokat, ami egy sportuszodával fejelte volna meg a komplexumot és egy közvetlen lejáróval a közeli Tisza folyóra.

Egy korabeli újságcikk a Közlekedési Műszaki Egyetem szolnoki terveiről (forrás: Kaposvári Gyula)

Ezután tettünk egy rövid kitérőt a Duna-Tisza-csatornára is, aminek 30 kilométeres szakaszáig jutottak az akkori kivitelezéssel. A Közlekedési Műszaki Egyetem pár éves szolnoki működéséről és tervezett új elhelyezéséről is szó esett, valamint arról az érdekes adalékról, hogy a ma ismert MÁV Kórházat eredetileg az út másik oldalára tervezték, egy Tisza-parti kerttel.

Zárásként pedig néhány újraálmodott tervet láthattunk a sokak által szeretett Damiról is, amely úgy hozzánőtt a szolnokiak szívéhez, hogy nemrégiben a hűlt helyén egy megemlékezést is tartottak.

Szóval hétfőn sem kellett csalódnia az érdeklődőknek, rengeteg érdekességet tudhattunk meg a városunkról. Bajnai Zsolt kérdésünkre elmondta, hogy a kezdetek kezdetén maga sem számított ilyen nagyfokú érdeklődésre, ezért különösen nagy öröm számára, hogy ennyi embert érdekel a városunk múltja.

Bár a blogSzolnok Anno előadássorozat szeptemberig szünetel, ne csüggedjen senki, hiszen hamarosan Bajnai Zsolt és fia, Marcell közös előadást tartanak a Tisza Moziban, ahol Zsolttól Szolnokon játszódó novellákat, Marcelltől pedig dalokat hallhatnak az érdeklődők. De aki lemaradt volna, vagy szívesen újrahallgatná a blogSzolnok Anno sorozat várostörténeti, első négy részét, a Tiszavirág fesztivál ideje alatt lesz rá lehetősége június 18-tól 21-ig szintén a Tisza Moziban. 

Az archív fotókat és dokumentumokat köszönjük Bajnai Zsoltnak.

Szerző: Vajó Levente

Kapcsolódó cikkek