Nagyon kevés a csapadék az Alföldön, Jász-Nagykun-Szolnok megye is súlyosan aszályos

Megosztás

A tavalyelőtti borzalmas szárazság után 2023 felüdülést hozott a rengeteg télvégi, tavaszi és nyáreleji esőzéssel. Az idei évben megint gondok vannak és lesznek, már most látszik, hogy a legsúlyosabb, vörös kódjelű az aszály megyénkben és a teljes Alföldön.

A tél végi és kora tavaszi nyár után visszatért a megszokott áprilisi idő, de hiába esett, ez nem tudja érdemben enyhíteni a mostanra már súlyos aszályhelyzetet, amit a korai meleg miatti kényszerérés is tetézhet. Ha nem jön elég csapadék, dőlni fog az agrárium, vele dőlhet az egész magyar gazdaság. Most azért szoríthatunk, hogy a változékony időjárás legalább hozza a klimatikus átlagot.

Bár kedden többfelé is számottevő csapadék hullott a megszokott áprilisi időjárást visszahozó hidegfrontnak köszönhetően, az agráriumban így is kongatják a vészharangokat az aszályveszély miatt. Hétfőn tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), és bizony a meteorológiai szolgálat holnapján elérhető aszálytérkép sem mutat semmi biztatót (a keddi adatok szerint): az ország északi részén egy keskeny csíkban nincs csak aszály, a túlnyomó részén viszont legalább közepes, az Alföld nagy részén pedig már vörössel jelzett súlyos az aszályhelyzet. Ezen a mostani esők sem tudtak érdemben változtatni. 

Előre láthatólag nem elegendő

– írja a HungaroMet.

Pedig a földeken járva, első pillantásra minden rendben lévőnek látszik: “Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb jár az ilyenkor megszokottnál. Ebben a talajok téli hónapokban kialakult víztelítettsége és a szokatlanul hamar felmelegedett levegő és talaj egyaránt segíti őket” – írta a hvg.hu megkeresésére  Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ elemzője, aki ugyanakkor figyelmeztetett: 

a csapadékhiány egyre komolyabb. Sok gazda már öntöz.

Az elemző jelezte, a hazai talajok víztelítettsége folyamatosan csökken: a szokatlanul magas átlaghőmérséklet és a csapadékhiány is erősen szárítja őket. A napokban várható esők viszont nem bírnak nagy jelentőséggel az idei termést illetően: ahhoz, hogy a tavaszi vetések kelése megfelelő legyen, nélkülözhetetlen egy jelentősebb esős időszak az elkövetkező hetekben.

A csapadék azonban csak egy tényező, a Magosz a hvg.hu megkeresésére arra is figyelmeztetett, hogy a korán jött meleg időjárás miatt 3-4 héttel korábban jár a természet, ahhoz képest, ahol annak biológiailag lennie kellene.

Ez kényszeréréshez vezethet az őszi vetésű növényeknél, ami sok helyen 30-40 százalékkal kevesebb mennyiséget vetít előre, de ennek a hatásait ténylegesen az aratáskor látjuk majd.

További részletek a Hvg cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek