Szavazatvásárlás, buszoztatás – idén mire számíthatunk Jász-Nagykun-Szolnok megyében?

Megosztás

Nyakunkon az önkormányzati és európai parlamenti választás, ezért a Civil Kollégium Alapítvány azt kéri, hogy járjunk nyitott szemmel. 2022-ben nem volt az országban olyan megye, ahol ne vetődött volna fel a választási csalás gyanúja. És ez alól Szolnok és környéke sem kivétel.

A szavazatod csak a tied! Tiszta szavazás! Ezekkel a szlogenekkel indít programot a Civil Kollégium Alapítvány a Political Capital-el, és a TASZ-szal közösen. Az érdeklődőket online műhelyeken világosítják föl a lehetséges választási visszaélésekről.

A kormány tavalyi, tizenegyedik alaptörvény módosítása nyomán, idén június 9-én a két szavazást összemosva, egy napon dönthetünk a polgármesterek és önkormányzati képviselők, valamint az EP-képviselők kilétéről.

Az utóbbi évek tapasztalatai azonban számos választási visszaélésre, törvénytelenségre hívják fel a figyelmet.

A lista igen hosszúra nyúlik és drasztikusan csorbíthatja demokratikus jogaink szabad gyakorlását Jász-Nagykun-Szolnok megyében is.

Szavazatvásárlás pénzzel, ajándékkal, élelmiszerrel, személyes adatokkal való visszaélés, pl. ajánlások másolása, fenyegetés, amikor mások szeme láttára kell behúzni az ikszet, szavazók szállítása és utaztatása, mások helyett szavazás, láncszavazás, szavazólap lefényképeztetése és bemutatása, akaraton kívüli regisztráció a kisebbségi névjegyzékbe vagy mozgóurna rendelése, szavazatok megsemmisítése, meg nem számolása, meghamisítása.

Az átlagos választópolgárok a legtöbbször kevésbé tájékozottak az őket megillető jogaikkal és a közélettel kapcsolatban. Ezért sokszor fel sem ismerik a választási csalásokat, vagy a választás természetes részének tekintik azokat. Fontos, hogy tisztában legyenek azzal, mi sérti a választások tisztaságát, és hogyan tudnak fellépni ellene. A Civil Kollégium Alapítvány a Political Capital és a TASZ szakemberei széles körű személyes tájékoztatást és jogi támogatást is nyújtanak a választási visszaélések elleni törvényes fellépéshez.

Az érdeklődők online, háromórás továbbképzésen is részt vehetnek, errre ide kattintva lehet regisztrálni.

Szerző: Safranka János

Kapcsolódó cikkek