Répássy államtitkár nehezen félreérthető utalást tett arra, hogy Varga Judit nem támogatta a kegyelmi kérvényt

Megosztás

Valakinek nagyon fontos lehetett, hogy célt érjen az a kegyelmi kérvény, ami végül Novák Katalin mellett Varga Judit bukását is hozta. De egyre több apró mozaik kezd összeállni arról, hogy felsőbb parancsot teljesítettek, az akkori igazságügyi miniszternő ugyanis nem akarta támogatni a kegyelmi kérvényt.

Erre utalt néhány hete volt férje, Magyar Péter is, de most Répássy Róbert igazságügyi államtitkár szándékosnak tűnő “elszólása” is egyértelműen erre enged következtetni. Továbbra is éles marad a kérdés, akkor miért kapott kegyelmet K. Endre?

Hiába a parlamenti kérdések, hiába a közérdekű adatkérések, a kormány nem tudja kiadni azt az adatot, hogy Varga Judit akkori igazságügyi miniszter milyen javaslattal továbbította az államfő felé K. Endre kegyelmi kérvényét – erről Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, miniszterhelyettes beszélt a parlamentben napirend után. A kormányt a momentumos Lőcsei Lajos kérdezte erről (a kérdés itt olvasható pdf-formátumban), erre válaszolt Répássy.

Az államtitkár azt mondta, minden tájékoztatást megadnak, ami törvényileg lehetséges, de a kegyelmi eljárásokban az egy konkrétan meghatározott személlyel kapcsolatos adatok bűnügyi személyes adatok, és ezek megismeréséről a büntetőeljárási törvény és a büntetésvégrehajtási törvény rendelkezik. Mindemellett, mondta Répássy, a Kúria a PFV. 21518/2012/5 számú ítéletében megállapította, hogy az előbb említett jogszabályok kizárják a lehetőségét, hogy a személyes adatokat közérdekű adatként bárki kiadja, beleértve a minisztériumot és a Köztársasági Elnöki Hivatalt.

Bármennyire is szeretném megvédeni a munkatársaimat, én sem tehetem meg, hogy kegyelmi ügyben személyes adatokról beszámoljak”, mondta Répássy.

“És valószínűleg ezt a jövőben sem fogom tudni megtenni, láttam képviselői kérdéseket, láttam közérdekű adatigényléseket, továbbra is a törvény szerint fogunk eljárni, ami megadható, azt meg fogjuk adni, de amit a törvény nem tesz lehetővé, azt nem fogjuk tudni a rendelkezésre bocsátani, zárta a válaszát Répássy Róbert.

Ez a kérdés a legutóbbi kormányinfón is szóba került, Gulyás Gergely akkor azt mondta, tudja a választ, de nem fogja elárulni.

A sajtóban egyébként elterjedt, hogy Varga nem támogatta a kérelmet, de erről hivatalos megerősítés soha nem érkezett. Répássy kiszólásából mindenesetre úgy tűnik, valóban ez lehet a helyzet.

Kapcsolódó cikkek