Már egészen jól alakultak a dolgok a recski tábor körül, amikor a gondnokok bejelentették, visszavonulnak

Megosztás

Szomorú hírekről volt kénytelen beszámolni Sallai R. Benedek. Túrkeve polgármestere közölte, hogy hiába értek el kiváló eredményeket a város tulajdonában lévő recski táborral, egy nagy gond nyomasztja vállukat: a lelkiismeretes gondnokok átadják a stafétabotot.

A recski ifjúsági táborról közölt friss adatokat Sallai R. Benedek. Túrkeve vezetője azt írta, hogy 2019-ben, amikor átvette a város vezetését, csupán rémhíreket hallott az egykor szebb és jobb napokat megélt ifjúsági táborról. 
Az első látogatása a következő év tavaszán, sok év után először, lesújtó volt. Beázó tetők, lepukkant tisztasági blokk, falakon tenyérnyi rések, penészes bútorok – minden épületben. 

Hogy hagyatták ezt így tönkre menni? – tette fel a kérdést. 

Szerencsére az önkormányzati képviselő-testület többsége és a polgármester munkatársai támogatták őt abban, hogy ezen érdemben változtassanak.

A volt pedagógus üdülőt a helyi rokkantak és idősek klubjának munkájával sikerült újból lakhatóvá tenni, az egykori tanácsi üdülőt Hollósi Imre vállalkozó segítségével alakítottuk át „Vadászház“ vendégházzá, míg az ifjúsági szálló helyreállítására, fejlesztésére az önkormányzat biztosította a forrásokat évről-évre, és Városgondokság Kft. tett sokat azért, hogy a célok megvalósuljanak.

Alig hogy készen lettek, jött a covid. Ennek ellenére, 2020-ban, az előző évihez képest az addig kész elemekkel már 20 százalékkal növelték a táborhely bevételeit, majd a teljes rendezés, felújítást követően 2021-ben az előző évihez képest 252 százalékkal  növekedett a forgalom és a bevétel. 

A tábor immár pénzügyileg is teljesen eredményes működést hozott a város számára. 2022-re ezt újból sikerült felülmúlni, és az újabb és újabb fejlesztések, ráfordításoknak köszönhetően újabb 25 százalékkal nőtt a forgalom, a csúcsnak számító 2021-hez képest. 
A terv láthatóan beérett: sok túrkeveinek egy elérhető kirándulóhely, a városnak egy eredményes vállalkozás jött létre. Majd idén ismét 25 százalékkal magasabb eredményt, immár közel 6 millió forintos bevételt könyvelhetett el október végéig a tábor és a vendégház együttesen. 

A polgármester többeknek is megköszönte a kiváló munkát. Mindezen eredmények azonban nem lettek volna elérhetők Pozsonyi Katalin és Szabó Sándor (nyitóképünkön) munkája nélkül.

Pozsonyi Katalin és Szabó Sándor nélkül semmilyen törekvésnk nem érte volna el ezt a nagyon látványos bevételnövelést, nélkülük a tábor nem nyújtotta volna azt a vonzerőt, amit nyújtott. Ők voltak a tábor lelkei, akik szóltak, ha bármi van, javaslatokat tettek, ötletekkel segítettek, és legfőképpen a helyszínen dolgoztak nap mint nap. Munkájuk járult hozzá, hogy a tábor újra életre kelt és szíve, lelke lett.
 
Éppen ezért hallotta szomorúan, hogy Pozsonyi Katalin és Szabó Sándor úgy döntöttek, szívesen visszavonulnának, és adnák át a gondoki munkákat másnak 2024-től. Mint a városvezető írta, nehéz lesz pótolni két ilyen lelkiismeretes embert, mindazonáltal szeretettel mondott köszönetet Pozsonyi Katalinnak és Szabó Sándornak a kiemelkedő munkájukért.
 Most tehát adott az újabb feladat: lelkiismeretes gondokot találni Recskre.

Forrás: Sallai R. Benedek Facebook

Kapcsolódó cikkek