Exkluzív interjúban mesél a filmes közegről a Szolnoki Filmfesztivál igazgatója

Megosztás

Idén október 17. és 22. között rendezték meg hagyományosan a látványtervezéseket díjazó Alexandre Trauner Art/Film Fesztivált, amelynek fődíját a Cannes-ban is bemutatkozó Club Zero című dráma nyerte meg. A fesztiváligazgatóval, Demeter Évával most exkluzív interjút készített egy külföldi újság.

A Her Story, Her Future azoknak az inspiratív filmes közegben dolgozó nőknek szeretne teret adni, akik az utóbbi években aktív és kreatív módon járultak hozzá akár szervezői, akár alkotói módon a filmiparhoz. Ebbe a közegbe tartozik Demeter Éva is, aki sok kulisszatitkot árult el a rendre nagy népszerűségnek örvendő programsorozatról és személyes indíttatásáról.

Demeter az interjúban elmondta, hogy a filmfesztiválnak otthont adó Tisza Mozi 1990 óta a saját családi vállalkozásukként üzemel, a családi indíttatás és a korai élmények nagyban befolyásolták tehát a későbbi szerepvállalását. Beszélt személyes élményeiről, többek között arról, hogy a mozi épületében bújócskázott, vagy rajzolt a poszterek hátoldalára kiskorában, tehát az egész életében megkerülhetetlen közege volt a film és a mozi.

Arra a kérdésre, hogy nőként milyen fő kihívásokkal szembesül a közegben, Demeter Éva így válaszolt: „Szerintem a nők kevesebbet keresnek a filmiparban, kevesebb esélyük van karrierlehetőségre. Örömmel tapasztaltam, hogy a korábbi Europa Cinemas programokban sok nő dolgozott a mozivezetés és a kulturális intézmények területén. Pozitív tendenciának tartom, hogy ezeken a korábban említett területeken egyre inkább megjelentek a nők, ami azt mutatja, hogy ugyanolyan értékes munkát tudnak végezni, mint a férfiak ugyanazon a spektrumon.

Az elmúlt években egyre nagyobb presztízsnek és figyelemnek örvend a Szolnoki Filmfesztivál, tavaly például a Macska-jaj legendás rendezője, Emir Kusturica volt a programsorozat vendége, aki mesterkuzust is tartott. A tendencia, hogy kivigyék a mozi falai közül a fesztivált, idén is megjelent, szakmai programokkal, könyvbemutatóval, kiállításokkal egyaránt készültek a szervezők.

A teljes interjút ide kattintva lehet elolvasni.

Kép: ATAFF Szolnoki Filmfesztivál Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek