Emir Kusturica hétvégén Szolnokra jön – elkezdődött a filmfesztivál

Megosztás

A szolnoki TISZApART Mozi legnagyobb rendezvénye az évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Filmfesztivál, az Alexandre Trauner ART/Film Fesztivál. A szolnoki filmfesztiválok gyökere1969-ig nyúlnak vissza, 1998 óta a Tisza Mozi rendezi a filmes eseményeket, melyek 2000 óta nemzetközi jellegűek.

Az Oscar-díjas magyar születésű látványtervező, Trauner Sándor nevével fémjelzett rendezvény hat napon keresztül várja az érdeklődőket sokszínű programokkal. Október 11. és 16. között három teremben zajlanak a filmvetítések, kiállítások és előadások. Látványos nagyjátékfilmek versenyeznek a Trauner-díjért, azaz a leglátványosabb film elismerésért, ahol a látványtervező munkája áll a középpontban.

Idén 68 ország 100 alkotását tekinthetik meg az érdeklődők. A filmeket elbíráló zsűriben foglal helyet Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, akinek nevéhez fűződik a Macskafogó; Deák Kristóf az Oscar-díjas kisfilm, a Mindenki rendezője, illetve a Kapj el, ha tudsz! című filmben Steven Spielberggel is együtt dolgozó amerikai látványtervező Jeannine Oppewall is a zsűri tagja.

A világhírű szerb filmrendező, Emir Kusturica is a fesztivál vendége lesz, aki szombaton tart mesterkurzust. A előadást híres filmje, a Cigányok ideje vetítése előzi meg délelőtt 10.00 órakor.

Részletes program ITT.

Kapcsolódó cikkek