Politikai thrillert és kőkemény drámát is láthatunk a Szolnoki Filmfesztiválon

Megosztás

Ismét megrendezésre kerül október 17. és 22. között Szolnokon, a TISZApART Moziban a látványelemekre szakosodott Alexander Trauner Art/Film Fesztivál. A versenyprogramban 10 játékfilm méretteti meg magát, hazánkban először lesz látható az Elfogy a levegő című megrázó dráma és a Hajdu Szabolcs főszereplésével készült politikai thriller, a Hatalom.

A versenyprogram sok izgalmas történetet tartogat: A Club Zero című filmben egy tanárnő a tudatos táplálkozásra, majd végül anorexiára neveli a tanítványait, a Szén egy traktorosról szól, aki a seregbe szeretne jelentkezni, Chris Raiber debütáló nagyjátékfilmjében pedig a szerelem olyan elsöprő erőként jelenik meg, ami hegyeket képes elmozdítani vagy felgyorsítani az évszakok váltakozását.

A sok ígéretes – gyakran – elsőfilmes nemzetközi alkotók munkái mellett magyar érdekeltség szempontjából a fesztivál két legfontosabbika Moldovai Katalin Elfogy a levegő című filmje, valamint a szlovák-magyar cseh koprodukcióban készült politikai thriller, a Hatalom.

Elfogy a levegő (12) – Teaser (Bemutató: november 2.)

A filmet beválogatták a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programjába. A Discovery szekcióban – egyedüli magyar alkotásként – kapott helyet. Ana (Krasznahorkai Ágnes) irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő váratlanul feljelenti két XIX.

Egyetlen film botrányt robbant ki Moldovai Katalin történetében

Az Elfogy a levegő egy Ana nevű irodalomtanárról szól, aki megbecsülésnek örvend kollégái és diákjai között is, egészen addig, amíg egy olyan filmet nem ajánl nekik, ami két 19. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paur Verlaine bonyolult kapcsolatát, szerelmét mutatja be. Egy szülő bepanaszolja, utána pedig minden dominóként dől össze körülötte. „Maga szerint ez a film rendben van?” – teszi fel a kérdést az egyik szereplő Anának a film előzetesében. A beszűkült gondolkodású hazai közhangulatot bemutatni kívánó alkotás cselekménye, karakterei, nyomott hangulata ismerős lehet mindazok számára, akik tisztában vannak a hazai oktatási rendszer elkeserítő viszonyaival. A film a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának segítségével készült, országosan november 2-től látható a Mozinet forgalmazásában.

Hajdu Szabolcs színész-filmrendező főszereplésével készült Hatalom trailere szintén azt a benyomást kelti, hogy nyomasztó másfél-két órára érdemes számítanunk. A történet a hatalom és a tehetetlenség témakörét vizsgálja, a helyszín egy politikusoknak szervezett vadászat, ahol semmi nem úgy alakul, ahogy arra előzetesen készültek, egy eltévedt golyó pedig valaki halálát okozza. Az elképzelt kelet-európai országban játszódó – a valósággal való egyezés természetesen csak a véletlen műve – filmben a titkosszolgálat megpróbálja eltussolni az ügyet. A premierre a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon került sor.

POWER – official trailer

Power/Moc/Hatalom World premiere: IFF Rotterdam 2023 Cast: Szabolcs Hajdu, Jan Kačer, Mihály Kormos, Attila Mokos, Éva Bandor, Mária Zaujecová, Lucia Kašová, Ingrid Timková, Roman Polák, Peter Oszlík, Jana Oľhová, Miroslav Krobot, István Olasz, Lajos Vörös, Annamária Láng, László Katona, Eszter Bánfalvi Directed by: Mátyás Prikler Written by: Marek Leščák, Mátyás

Mit csinál egy tisztességes politikus, ha véletlen megöl valakit?

A seregszemle mellett A művészet tudatossága, a tudatosság művészete címmel konferenciát is tartanak olyan témakörökben, mint a filmes kultúra megőrzése, a televízió szerepe, valamint a filmes-mozis piac.

Kép: IMDb

Kapcsolódó cikkek