Visszavágtak a fideszes államtitkárnak, az orvosok nem szeretik, ha hülyére veszik őket

Megosztás

A pedagógusok és az akkumulátorgyárak ellen tiltakozók mellett az orvosok az új főellenségek a kormány szemében, bár kommunikációjukban azt igyekeznek elhinteni Orbánék, hogy csak a kamara akadékoskodik, az orvosok alapvetően tökéletesen elfogadnák az új döntéseket. Ám ez természetesen nem így van.

Ez a politika. Egyre nyíltabb szembenállás bontakozik ki a Magyar Orvosi Kamara és a Fidesz-KDNP kormány között. Megy az üzengetés, Orbánék pedig természetesen egy tapodtat sem engednek, ahogy ez a pedagógusok esetében is történt.

Kommunikációs fogásokkal nem lehet érdemi vitát folytatni.

Így reagált a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke, Álmos Péter arra, hogy a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára felelőtlennek és a betegbiztonságot fenyegetőnek minősítette a MOK javaslatát, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti rendről szóló szerződést.

Takács Péter előzőleg azt mondta, az egészségügyi kormányzatnak nem az orvostársadalommal, az egészségügyi dolgozókkal van konfliktusa, csak az orvosi kamarával. 

A MOK egyenlő a magyar orvosokkal

– idézte a Spirit FM Álmos Pétert, aki emlékeztetett rá, hogy az államtitkár korábban volt a MOK titkára is, így pontosan tudja ezt. A kamara döntései pontosan tükrözik, amit az orvosok gondolnak, annál is inkább, mert minden területről és vármegyéből voltak delegáltak. A MOK egy demokratikus alapokon működő szervezet.

Államtitkár úr, maga mondta, hogy az orvosok jellemzően okos emberek. Nem nagyon szeretjük, hogyha palira vesznek minket

– tette hozzá a MOK alelnöke, aki szerint a Takács Péter által bemutatott e-mail a háziorvosi munkacsoport vezetőjétől a szerződéstervezet, nem az ügyeleti rendszer véleményezése volt.

Cáfolta azt is, hogy a MOK lépése veszélyezteti a betegeket.

Nem. A mi lépésünk egy nyomásgyakorlás arra, hogy az állam lássa el rendesen a feladatát

– mondta, jelezve, senkit nem biztattak arra, hogy ne menjen be ellátni a betegeket. Éppen azt mondják, az orvosok már nem tudják vállalni a sok önkéntes munkaórát, nincs garancia arra, hogy a betegek jó ellátást kapjanak. A sztrájkot éppen azért nem választják, mert az nagyon befolyásolná az egészségügyi ellátást.

Álmos Péter nagyon sértőnek nevezte, hogy a Fidesz szerint a DK áll az orvoskamara döntése mögött. Mint mondta, ezt kikéri azon kollégái nevében, akik jobboldali elköteleződésűek.

A MOK-ban mindenféle pártpolitikai színezet van, de  javaslataik egyik fő követelése, hogy depolitizálják a szakmai döntéseket, az egészségügyben nincs helye pártpolitikai nézeteknek. Egy orvos nem úgy nézi a betegét, hogy jobb- vagy baloldali értékeket vall-e, azt nézi, hogy áll éppen az infarktusa. Jelezte, éppen a politikai szempontok gátolják az egészségügy működését, ezért követelnek kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégiát.

Kapcsolódó cikkek