Ruff Bálint: A szolnoki ellenzék jobban utálja egymást, mint a közös ellenséget

Megosztás

Összességében elmondható, hogy szolnokiként egyik szemünk sír, a másik nevet. Hiszen még a szakértők szerint is Szolnok egy ellenzéki város és a számok önmagukért beszélnek: a helyieknek elege van a Szalay-rendszerből. De akkor mi a gond és mi a megoldás?

“Azért megyünk Szolnokra, mert ez az egyik olyan csatatere a jövő évi választásnak, ahol van mit, azaz lehetne mit keresnie az ellenzéknek”. – ezekkel a szavakkal harangozta be pénteki eseményét Gulyás Márton, ahol a Partizán Vétó című műsorának felvételét tartották.

A YouTube-on is elérhető adás első felében országos témákról volt szó. Ruff Bálint politikai tanácsadó és Pap Szilárd István, a Partizán szerkesztője a közelmúltban bejelentett CSOK Plusz részleteiről, a Momentum és a DK harcáról, annak hatásairól és lehetséges következményeiről tárgyalt, majd a műsor második felében a szolnoki ellenzékről is súlyos kijelentések hangzottak el.

Egy pár perces rövid videóval vezették fel a helyi témát: feltűnt a színen a pompás Tisza madártávlatból, “a veterán fideszes” Szalay Ferenc és Kállai Mária egészen közelről, illetve Orbán Viktor, akinek különleges helyet foglal el a szívében a megyeszékhely. Aztán jött a feketeleves.

“Bár a polgármesteri címet még nem sikerült elnyernünk, de 10 képviselővel többségünk lett a közgyűlésben, így a várost mi vezetjük a jövőben.” – jelentette be 2019-ben a Szolnoki Többség Facebook-oldalán

“Az emberek nem azért ikszeltek, hogy 20 forintért eladjam magamat.”

“Az embereknek 2019-ben már elegük volt a Szalay-rendszerből.”

“Élt az ellenzéki összefogás októbertől márciusig, gondoljunk bele ez milyen visszacsatolás egy szavazónak?” – ilyen és ehhez hasonló erős mondatok hangzottak el Vétóban, miután egy gyönyörű ívet leírva megérkeztünk a jelenbe, ahol habár javában folyik a kampány, mégsem állt elő az egységes szolnoki ellenzék.

Bizonyára mindenki emlékszik Radócz Zoltán 2019-es ígéretes szereplésére és a nagyreményű ellenzéki többségre, aminek alig egy évig örülhettek a helyiek, ugyanis hamarosan szétforgácsolódott az összefogás. Ruff szerint már a nulladik perctől világosan látható volt, hogy a Fidesz a szokásos taktikáját beveti és leszalámizza az ellenzéket. Ehhez csupán ki kellett választani a két leggyengébb láncszemet. “Hogy lehet, hogy valakik ezzel a stratégiával nem számoltak az ellenzéki szövetség megalapításakor?” – teszi fel a kérdést a szakember.

Szolnokiként kissé pironkodva és szomorkodva hallgatjuk a beszélgetést, ahol felmerül annak a kérdése is, hogy miért nincs egy közös jelöltje a helyi ellenzéknek, miközben minden adott ahhoz, hogy a Fidesz uralma megszakadjon. Gulyás Márton egyszerűen csélcsapnak nevezi az egykori Szolnoki Többséget, de ez nem egyedülálló jelenség az országban. A címben kiemelt mondat pedig az adás végén hangzik el (1:03:20) és mindenkinek megadja a kegyelemdöfést.

A teljes beszélgetés az alábbi felvételen megtekinthető:

Most az a kérdés, ki és mikor hazudott nagyobbat? ❌ Vétó #12 | Élőben Szolnokon

A 2024-es kampány beindult: megy a helyezkedés az ellenzéki pártok között, a kormány pedig bejelentette a januárban érkező CSOK Pluszt. Milyen stratégiát követ Donáth Anna, amikor éles konfliktust vállal Gyurcsány Ferenccel? És miért nem reagál érdemben a Demokratikus Koalíció? Csak egymás ellenében tudnak erősödni az ellenzék pártjai vagy ebben a kampányidőszakban végre sikerülhet a bizonytalanok és kiábrándultak megszólítása is?

Kapcsolódó cikkek