Emlékeznek még az ország egyik legnagyobb autólopási ügyére? Most hoztak elsőfokú ítéletet Szolnokon

Megosztás

A kissé groteszk bűncselekmények sorozata 2013-ban kezdődött, amikor az elkövetésben részt vevő gyanúsítottak strómanként használtak hajléktalanokat, jómódú turistáknak öltöztették be őket, velük autót kölcsönöztettek, majd a gépjárműveket eladták. Az ügynek 96 vádlottja van, most jutottak el az elsőfokú ítéletig.

A Karcagi Járásbíróság illetékességében folytatódott a nyomozás, de a Szolnoki Törvényszék épülete volt alkalmas arra, hogy a jelentős számú, a perben gyanúsítottakként kihallgatott személyek elférjenek a tárgyalóteremben.

A vádlottak nem jártak különösebben rosszul a gépkocsik adás-vételével elkövetett büntetőper elsőfokú, nem jogerős ítélete során.

Egyrészt rengeteg idő telt el, másrészt a bíróság nem állapította meg, hogy a gépjárművek eladásával történő bűncselekmények bűnszervezetben történtek, ezért a legtöbbjüknek az enyhébb minősítésű társtettesként elkövetett csalás bűntettével kell elszámolniuk, ami nagyrészt felfüggesztett fogházbüntetést és pénzbírságot jelent, bár néhány visszaeső fegyházban végrehajtandó szabadságvesztést kapott.

2013-ban több prémiumkategóriás, külföldről behozott autó ellopásáról kaptak bejelentést a karcagi nyomozók, ennek felderítésére egy évvel később a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság egy komplett nyomozócsoportot állított fel.

A nyomozócsoport megállapította, hogy a járművek ellopásában rendszer van, mögötte egy szervezetten működő bűnözői csapat állhat, ezért is érdekes, hogy a bűnszövetségben történő elkövetési mód mégsem került megállapításra a szóban forgó tárgyalási napon.

A vádlottak több, mint két éven keresztül több európai országból, strómanok segítségével kölcsönöztek gépkocsikat, amiket Magyarországra szállítottak, hamis papírokat készítettek, majd itthon forgalomba helyezték és értékesítették, vagy alkatrészenként szétbontották. A strómanok leginkább hajléktalanok voltak, akik egy kis pénzért belementek a szerződések aláírásába, sőt, az adás-vétel lefolytatása alatt jól szituált, jó megjelenésű turistákká változtatták őket.

Kép: Mészáros Géza

Kapcsolódó cikkek