Sikkasztási ügyben hallgatta ki a rendőrség az öcsödi polgármestert

Megosztás

Kihallgatta a rendőrség az öcsödi polgármestert a napokban. Az önkormányzatnál sikkasztás és hűtlen kezelés gyanújával folyik nyomozás. A bő másfél éve tartó rendőrségi eljárásban több problémás ügyletre is bukkantak, számlák, szerződések, egyéb okiratok támasztják alá, hogy a települést vezető Soha Attila többször is a nevelt lánya érdi cégét bízta meg az önkormányzat nevében különféle projektekkel — értesült a Blikk biztos forrásból.

„A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztálya sikkasztás bűntett, valamint hűtlen kezelés bűntett elkövetése miatt folytat eljárást. A nyomozás érdekeire tekintettel, a rendőrség egyéb információt nem ad” — tudatta a Blikkel a rendőrség.

Az üggyel kapcsolatban a lap megkereste Soha Attilát.

— Valóban kihallgatott a rendőrség, de ez egy folyamatban lévő ügy, semmit nem nyilatkozhatok róla. A hatóság feladata az igazságot felderíteni — igyekezett rövidre zárni a beszélgetést a polgármester.

Kérdésre pedig, hogy mi lesz az önkormányzattal azután, hogy a képviselő-testület nemrég a megrendült bizalma miatt feloszlatta magát, úgy felelt, „pontosan úgy működik, ahogyan eddig, hiszen az a feladata, hogy működjön”.

A lap értesülései szerint a több ügyet is vizsgáló, feljelentésre indult nyomozásban nemrégiben történt az első szembesítés, ahol egy Öcsödön hagyományos jótékonysági rendezvény bevételei kerültek terítékre. A lap forrásai szerint az egyik szervező — akivel a szembesítés történt — nem értette, hogy miközben csak tombolából 300 ezer forintnyi tiszta bevétel származott, a helyi gyerekeknek gyűjtött adományok összege mégis “csak” 160 ezer forint volt. A szembesítés eredménytelen volt, miután információk szerint Soha Attila közölte, nem emlékszik pontosan az ügyletekre.

Egy másik esetben 6 millió forint tűnt el két évre, majd került elő ugyanolyan váratlanul. Az öcsödi önkormányzat építési anyagokat rendelt egy cégtől a településkép megőrzésére szolgáló projekthez és még 2020 januárjában el is utaltak 5,9 millió forintot a Berry Holding Kft. nevű cégnek.

— Ám két év alatt egy szeget ki nem vittek. Vagyis az utalás eleve teljesítésigazolás nélkül ment el, nem volt pénzügyi ellenjegyzés sem. További szépséghiba, hogy a szóban forgó cég Érden működik és a polgármester nevelt lányának nevén van —sorolta a furcsaságokat a lap forrása. Mindezt egy önkormányzat által kért belső vizsgálat is feltárta, amelynek tartalmát a Blikk is megismerte, és amely felelősként nevezte meg Soha Attilát, miután összeférhetetlenséget állapítottak meg és felszólították a polgármestert annak megszüntetésére.

Soha állítólag azzal védekezett, hogy nem ismerte az összeférhetetlenségi jogszabályt, de a munkatársai sem tájékoztatták róla. Az 5,9 millió forintot a cég két évvel később visszautalta az önkormányzatnak, vagyis — érvelt később a településvezető— az önkormányzatot kár nem érte. Csakhogy a településkép javítására hivatott projekt amiatt is érdekes, mert nem szerepelt a 2018-as, a 2019-es, de a 2020-as közbeszerzési tervekben sem.

Az érdi gyökerű Soha Attila 2019-ben tekintélyes fölénnyel, 70 százalékkal nyerte el a polgármesterséget az Öcsödöt példátlanul hosszú időn, 34 éven át igazgató Molnár Bálinttal szemben.

— Sokan nem értettük, mit keres itt Érdről ez az ember, hisz a mostani szomszédján kívül nem ismert errefelé senkit, mielőtt ide jött. Azelőtt sem élt itt, túl sok közigazgatási ismerete sem volt. Ám lenyűgöző volt a szövege, meg kell hagyni, változást ígért, támogatást, pénzt, sokan voltak vevők Bálint után a vérfrissítésre. Vele szintén nagyon elégedett volt a falu, de elmúlt 70 és szerintem már nem is igazán akarta folytatni — avatta be a Blikket egy helybéli.

A lap megkereste Molnár Bálintot, mi a véleménye utódjáról, de egyáltalán nem kívánt nyilatkozni, annyit elárult, nincsenek visszatérési tervei.

Sokan nem csodálkoznak, hogy az utóbbi időben jócskán megrogyott a bizalom a faluvezető iránt, májusban a képviselő-testület a feloszlatása mellett döntött, négyen is úgy nyilatkoztak, nem tudnak tovább együtt dolgozni Soha Attilával.

A lap úgy tudja, egyikük bocsánatot is kért az öcsödiektől, amiért ennyi időn át mellette maradtak. Májusban a polgármester még előre hozott választást ígért nyár végére, ez azonban elmaradt.

Információk szerint az biztos, hogy Soha Attila nem mond le településvezetői ambícióiról és jövőre nekivág újra az önkormányzati választásokon.

Blikk.hu

Kapcsolódó cikkek